You are currently viewing Ce aduce nou Android 12?
android 12

Ce aduce nou Android 12?

Google a lansat deja Beta 2 a următoarei generații a sistemului său de operare pentru telefoane și tablete.

Android 12 va veni cu o serie de modificări și noutăți importante.

Dacă ai un telefon Pixel sau unul dintre modelele acceptate de la partenerii Google, listă pe care o găsești aici, poți deja să testezi versiunea Beta a Android 12, însă trebuie să te aștepți la mici probleme sau funcții indisponibile ca urmare a faptului că este o versiune nefinalizată a sistemului de operare.

Android 12 primește cel mai mare upgrade vizual

În cadrul conferinței pentru dezvoltatori din acest an, compania a anunțat că noua versiune de Android va primi cel mai mare update vizual din ultimii ani. 

Acest nou update este parte din noul limbaj de design pe care îl adoptă Google și care este cunoscut ca Material You. După cum sugerează numele, utilizatorul final ar trebui să fie cel care să influențeze designul telefonului pe care îl folosește.

Android 12 vine cu un protocol de extragere a culorii, prin intermediul căruia elemente de design vor fi extrase de pe imaginea de fundal pe care o ai setată pe telefon.

Design nou pentru Quick Tiles

Iconițele rotunde care apar atunci când glisezi în jos pe telefon se vor transforma în dreptunghiuri cu colțuri rotunjite în Android 12

Modul de funcționare al acestor butoane rămâne neschimbat. Noul design presupune însă butoane mai mari, care conțin ceva mai multă informație. Astfel, vei avea la dispoziție doar patru Quick Tiles în loc de șase.

Îmbunătățiri de securitate și confidențialitate

Odată cu Android 12, apare și un nou Privacy Dashboard. Aici, vei putea vedea în detaliu cum accesează fiecare aplicație informațiile tale.

Atunci când deschizi această nouă aplicație, vei vedea un sumar care îți arată câte aplicații ți-au accesat locația, camera și microfonul în ultimele 24 de ore.

De asemenea, noul Privacy Dashboard îți oferă posibilitatea de a seta mai bine permisiunile aplicațiilor instalate. Vei putea revoca rapid o anumită permisiune pe care ai acordat-o unei aplicații.

Îmbunătățiri pentru notificări

Sistemul de notificări din Android 12 va primi și el un redesign semnificativ, cu îmbunătățiri estetice și de funcționalitate. Google promite tranziții și animații noi în această zonă.

Odată cu noul sistem de notificări, va fi eliminată nevoia unei ”trambuline” care acționează ca intermediar între notificare și aplicație. În Android 12, utilizatorii vor fi duși direct la aplicație odată ce apasă pe notificarea corespunzătoare acesteia.

Îmbunătățiri pentru partajarea rețelei Wi-Fi

În actuala versiune a sistemului de operare, poți să îți partajezi rețeaua Wi-Fi la care ești conectat prin generarea unui cod QR pe care să îl scaneze altcineva.

Acum, însă, poți trece peste scanarea codului și te poți baza pe funcția Nearby Share a sistemului, care va transmite datele de logare pentru Wi-Fi unei persoane din apropierea ta.

Funcția e foarte utilă când ai de dat aceleași informații mai multor persoane. Nu va mai fi nevoie ca fiecare să scaneze codul QR; e de ajuns să alegi tu dispozitivele cu care vrei să împarți rețeaua și lucrurile vor merge mult mai repede.

Utilizarea telefonului cu o singură mână

Funcția introdusă de Google în Android 12 este deja disponibilă pe iOS, dar și pe telefoanele Samsung (care funcționează cu un Android foarte personalizat de către producătorul sud-coreean, beneficiind de funcții extra pe care varianta originală încă nu le are).

Va trebui să activezi această funcție din setări, iar ulterior vei putea glisa în jos, în partea inferioară a ecranului. Astfel, vei coborî jumătatea de sus a display-ului, astfel încât vei putea ajunge mult mai ușor la butoane, notificări și alte funcții disponibile în această zonă.

Feedback haptic cuplat cu efecte audio

Noul sistem de operare le permite dezvoltatorilor de aplicații să îmbine feedbackul tactil cu cel audio.

Intensitatea și durata vibrațiilor va fi derivată din sunetele existente, astfel că vei avea parte de un nivel sporit de imersivitate în cazul conținutului multimedia.

De exemplu, o aplicație de apeluri video ar putea folosi tonuri de apel personalizate, iar apelantul ar putea fi identificat prin feedback tactil. Într-un joc de curse, vibrațiile ar putea fi folosite pentru a simula trecerea peste un teren accidentat.

Update-uri de sistem direct în Google Play

Funcția Android Runtime va fi integrată în Project Mainline, sistemul de update-uri din Google Play. Cu ajutorul acestuia, compania va putea livra update-uri pentru sistemul de operare direct în Google Play, fără să mai fie nevoie de update-uri întregi de sistem.

Astfel, update-urile de la Google vor ajunge pe telefonul tău mult mai repede, fără să mai fie nevoie să treacă întâi pe la producătorul dispozitivului sau pe la operatorul de rețea.

Hibernare pentru aplicațiile nefolosite

Cu siguranță ai pe telefon aplicații pe care nu le folosești, dar pe care nici nu vrei să le dezinstalezi. De acum, vei putea să pui aceste aplicații în hibernare.

Odată introduse în acest mod, aplicațiilor în cauză le sunt eliminate toate permisiunile, le sunt șterse fișierele temporare dar și cache-ul, elemente care pot ocupa spațiu de stocare prețios.

Dacă ai un telefon cu sute de GB de stocare disponibili, asta n-o să te afecteze prea tare, dar funcția e binevenită pentru telefoanele entry-level sau mai vechi, ce nu erau dotate cu foarte multă memorie.

Emojiuri noi și îmbunătățite

În total, peste 389 de schimbări vor avea loc la capitolul emojiuri în cadrul Adroid 12. Majoritatea sunt transformări subtile, însă unele au, cu siguranță, și un substrat.

De exemplu, seringa cu lichid roșu, care imită sângele, este acum ilustrată cu o culoare neutră în recipient, posibil pentru a încuraja acțiunile de vaccinare. Și Apple a făcut o schimbare similară.

Alte funcții noi pe care le aduce Android 12

Noul sistem de operare introduce un ecran unitar de pornire a aplicațiilor, pentru ca experiența să fie una mai coezivă de-a lungul sistemului de operare. Acest ecran va apărea automat pentru aplicații, chiar dacă nu a fost integrat de către dezvoltator. Dezvoltatorii vor avea totuși posibilitatea de a personaliza acest ecran, pentru a se alinia brandingului aplicației pe care o au.

Apare un nou Quick Tile pentru ”Internet.” Dacă îl vei apăsa prelungit, acesta te va duce în setările de rețea ale telefonului.

Paginile din meniul de setări au parte de un ușor redesign, astfel că devine mai ușor să observi dacă o anumită setare este pornită sau nu.

De acum, va exista și posibilitatea de alegere rapidă a sursei audio pe care vrei să o folosești. Dacă ții apăsat pe notificarea media player-ului, vei putea intra într-un meniu în care să alegi ce aplicații vrei să funcționeze cu acest player.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.