AMD Ryzen Threadripper 3rd genAMD Ryzen Threadripper 3rd gen

Cu toate că inițial apăruseră zvonuri cum că lansarea ar urma să aibă loc anul viitor, AMD a anunțat oficial că cea de-a treia generație de procesoare Ryzen Threadripper va fi lansată anul acesta în noiembrie.

În cadrul conferinței Hot Chips 2019, CEO-ul AMD Lisa Su a anunțat că deși compania nu poate dezvălui toate detaliile despre generația a treia a Ryzen Threadripper, AMD va face acest lucru spre sfârșitul anului.

Performanță

Cu siguranță AMD Ryzen Threadripper 3000 vor fi cele mai puternice procesoare lansate până acum de AMD, ce NU au fost concepute pentru server.

Împrumutând arhitectura Zen 2, tehnologia pe 7 nm de laprocesoarele Ryzen 3000 și Epyc ”Rome” și suportul PCIe 4.0, vor avea o mai eficientă gestionare de memorie și consum de energie, precum și o performanță per nucleu – improved instructions per clock (IPC) de până la 15%.

Acest lucru ar trebui să însemne că aceste procesoare, vir putea menține frecvența de procesare mare pentru o perioadă mai lungă de timp, în funcție și de sistemul de răcire folosit.

De asemenea, există zvonuri cum că procesoarele Threadripper 3000 vor avea până la 64 de nuclee, ceea ce le va garanta un spor mare de performanță și pe taskurile multi-core, față de generația curentă.

Arhitectură

AMD a adus multe îmbunătățiri de performanță odată cu introducerea arhitecturii Zen 2, printre care și latența memoriei.

Pentru ca toate cele 64 de nuclee de pe Ryzen Threadripper să se poată bucura de acest spor de performanță este nevoie de suport mai mare decât dual-channel-ul de pe Ryzen 3000 și poate chiar decât quad-channel-ul de pe Threadripper 2000.

Astfel, nu este exclus ca pe Threadripper 3000 să vedem suport octa-channel pentru memoriile RAM

Plăci de bază

La fel ca în cazul procesoarelor Ryzen 3000,care folosesc socketul AM4, AMD a promis că va oferi suport și pentru socketul TR4 folosit de gama Threadripper pentru toate generațiile de procesoare lansate până în 2020.

Astfel că pe lângă o bună parte din plăcile de bază actuale, ce cu un update de BIOS vor suporta noile Threadripper 3000, se vor mai lansa plăci de bază noi cu un chipset performant ca AMD x570 ce va include și instrucțiuni pentru PCIe 4.0.

Preț

În ceea ce privește prețul momentan nu se știe nimic, însă comparativ cu generațiile anterioare, prețul procesoarelor Thradripper 1000 era undeva între 550$ și 1000$, în timp ce generația a doua ce are un număr dublu de nuclee, ajungea până la 1800$.

Este posibil ca Threadripper 3000, având o arhitectură mult mai eficientă, să păstreze un preț apropiat de cel al generației a doua, însă nu foarte apropiat pentru a nu scădea brusc vânzările pentru Threadripper 2000.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *