Bill Gates se retrage din consiliul director al Microsoft

Bill Gates a anunțat zilele trecute pe contul său LinkedIn că se retrage din consiliul director a companiei pe care a fondat-o în 1975.

Gates și-a motivat decizia prin dorința de a dedica mai mult timp activităților sale filantropice.

William Henry Gates III se naște la Seattle, Washington, SUA la 28 octombrie 1955 ca fiu al avocatului William Henry Gates Sr. și al profesoarei universitare și om de afaceri, Mary Maxwell Gates.

Începe studiile la Lakeside School, una dintre cele mai cunoscute școli din Seattle în anul 1967.

Din anul 1973 urmează cursurile universitare la Harvard, dar în anul III renunță la cursuri și împreună cu Paul Allen, prietenul său din copilărie, înființează compania Microsoft în anul 1975.

În anul 1980, Bill Gates realizează prima afacere importantă cu IBM pentru 56.000 dolari.

Sistemul de operare MS-DOS este disponibil pe PC-urile produse de IBM.

În anul 1985 lansează prima versiune a sistemului de operare Windows. În 1989, lansează Microsoft Office, cea mai populară suită de aplicații de birou.

Din 1986, Microsoft devine companie publică, fiind cotată la bursă. În anul 2000, împreună cu soția sa, înființează fundația de caritate „Bill and Melinda Gates„.

S-a căsătorit cu Melinda French din Dallas, Texas, la 1 ianuarie 1994. Ei au trei copii: Jennifer Katharine (1996), Rory John (1999) și Phoebe Adele (2002).

În anul 2005, regina Marii Britanii îi acordă titlul de „Cavaler al Imperiului Britanic„.

La 15 iunie 2006, Bill Gates își anunță retragerea din Microsoft, începând cu iulie 2008.

Microsoft

După ce a citit în numărul din ianuarie 1975 a revistei Popular Electronics care demonstra capabilitățile lui Altair 8800, Gates i-a contactat pe cei de la Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), creatorii noului microcomputer, pentru a îi informa că el împreună cu alte persoane lucrau la un interpretator BASIC pentru platformă.

În realitate, Gates și Allen nu aveau un Altair și nici nu scriseseră un program pentru acesta.

Ei doar vruseseră să stârnească interesul celor de la MITS.

Președintele MITS Ed Roberts a acceptat ca să îi întâlnească la o demonstrație și pe durata următoarelor câteva săptămâni aceștia au creat un emulator pentru Altair care rula pe BASIC.

Paul Allen a fost angajat la MITS și Gates a lipsit o perioadă de la Harvard pentru a lucra împreună cu Allen la MITS în Albuquerque în noiembrie 1975.

Cei doi și-au numit parteneriatul ”Micro-Soft” și au avut primul sediu în Albuquerque.

Într-un an, cratima a fost scoasă și pe data de 26 noiembrie 1976, numele de ”Microsoft” a fost înregistrat la Oficiul Secretariatului din Statul New Mexico.

Gates nu s-a întors niciodată la Harvard să își termine studiile.

BASIC-ul celor de la Microsoft a fost foarte popular printre iubitorii de calculatoare dar Gates a descoperit că o copie a fost scăpată pe piața neagră înainte de lansarea oficială și era piratată pe scară largă.

În februarie 1976, Gates a redactat o scrisoare deschisă iubitorilor de calculatoare în newsletter celor de la MITS spunând că MITS nu poate continua să producă, să distribuie și să mențină un soft de calitate fără plată.

Această scrisoare nu a avut succes printre amatorii de calculatoare dar Gates a insistat că dezvoltatorii de software trebuie să își ceară banii pe programele dezvoltate.

Microsoft a devenit independentă față de MITS la sfârșitul anului 1976 și a continuat să dezvolte limbaje de programare pentru diferite sisteme.

Compania s-a mutat de la Albuquerque în noua sa casă din Bellevue, Washington pe 1 ianuarie 1979, după ce în trecut îi fusese refuzată aplicația de împrumut.

În primii ani ai Microsoft, toți angajații companiei aveau responsabilitate față de afacerile acesteia.

Gates avea grijă de toate detaliile afacerilor, dar a continuat de asemenea să dezvolte programe.

În primii cinci ani, Gates a citit fiecare linie de cod pe care compania sa o publica și de multe ori rescria unele părți dacă acesta considera că este necesar.

Lasă un comentariu