La sfârșitul lunii noiembrie, ANCOM a publicat un proiect pentru modificarea și completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Cea mai importantă modificare propusă în acest proiect este permiterea punerea în comun a resurselor de spectru radio.

Astfel, operatorii care dețin spectru neutilizat, vor putea pune la dispoziție altor operatori interesați spectrul respectiv.

Singura bandă de frecvență radio în care este permisă împărțirea de spectru radio de către operatori este cea cuprinsă între 3400 și 3800 Mhz.

Această bandă de frecvență se află în categoria Rețele de comunicații mobile/fixe (MFCN) în regim TDD.

Documentul integral îl puteți găsi aici.

Operatorii care dețin spectru în frecvențele 3400-3800 Mhz sunt:

”Aprobarea ANCOM privind utilizarea în comun a spectrului radio se obține după parcurgerea unei proceduri care se inițiază de către titularii interesați de acest mod de utilizare, solicitarea acestora către ANCOM urmând a fi însoțită, în principal, de motivarea scopului și obiectivele avute în vedere pentru utilizarea în comun a spectrului radio, de acordul între părți încheiat în acest sens, precum și de măsurile tehnice avute în vedere pentru evitarea apariției interferențelor prejudiciabile și menținerea calității serviciilor de comunicații electronice furnizate.

Acest mod de utilizare poate fi acceptat în situația în care în anumite zone spectrul radio nu este utilizat de către titularul de drepturi iar, în eventualitatea aprobării acestei utilizări, nu este afectată îndeplinirea obligațiilor de acoperire sau de dezvoltare, după caz, ce revin persoanelor implicate. Având în vedere interesul deja manifestat din partea pieței naționale de comunicații electronice pentru utilizarea în comun a spectrului de frecvențe radio, Autoritatea propune, la acest moment, ca respectiva modalitate de utilizare, reglementată prin proiectul de decizie supus consultării publice, să fie posibilă în banda 3400-3800 MHz.

În concepția proiectului de decizie, beneficiul utilizării în comun a spectrului alocat poate fi recunoscut de ANCOM numai în condițiile argumentării avantajelor utilizării în comun a spectrului radio asupra calității serviciilor de comunicații electronice furnizate și asupra acoperirii cu servicii de comunicații electronice și numai în condițiile în care măsura nu este de natură să restrângă, împiedice sau să denatureze concurența.”

se arată în documentul de expunere de motive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *