You are currently viewing ANCOM emite licențele pentru telefonie și internet mobil în banda 2100 MHz operatorilor Orange și Vodafone
Digi.mobil ungaria

ANCOM emite licențele pentru telefonie și internet mobil în banda 2100 MHz operatorilor Orange și Vodafone

Furnizorii de servicii de comunicații, Orange și Vodafone, au achitat fiecare astăzi contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licențelor pe care le dețin în banda de 2100 MHz.

Astfel, ANCOM a prelungit licențele deținute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licența, în valoare totala de 60 milioane euro, sunt virate catre bugetul de stat.

În cazul RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilita la echivalentul în lei a 25 milioane Euro pentru fiecare. Cei doi operatori trebuie sa achite taxa pâna cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, dupa aceea urmând a fi extinse și licențele acestora.

ANCOM a propus cuantumul taxei pentru prelungirea licențelor existente în banda de 2100 MHz printr-o consultare publica lansata în luna decembrie 2019. Nivelul taxei propuse de ANCOM și adoptate de către Guvern a fost determinat proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licențele Orange si Vodafone si echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licențele RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications.

Hotarârea Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licența pentru prelungirea unor licențe de utilizare a frecvențelor radio și a condițiilor privind efectuarea plații a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 258/30 martie 2020.

Utilizarea benzii de 2100 MHz

Orange, Telekom și Vodafone utilizeaza banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă. 

Lasă un răspuns