ANCOM consulta utilizarea viitoare a frecvențelor radio în subbanda 2300-2335 MHz

ANCOM lanseaza o consultare publica preliminara privind posibilitatea de alocare a subbenzii 2300 – 2335 MHz pentru servicii de comunicații electronice pe suport radio de banda larga. Raspunsurile din partea industriei vor contribui la fundamentarea deciziei Autoritații cu privire la utilizarea frecvențelor radio în aceasta subbanda, dar și la necesitatea de a modifica în mod corespunzator Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvențe radio (TNABF) pentru a reflecta noile utilizari.

Ce vom găsi în articol?

Banda de 2300 MHz

Banda de frecvențe 2300-2400 MHz (banda de 2300 MHz), din care face parte subbanda  2300-2335 MHz, este identificata la nivel global, în toate cele trei Regiuni ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), pentru utilizare în serviciul mobil terestru în scopul implementarii sistemelor IMT (International Mobile Telecommunications), conform Regulamentului Radiocomunicațiilor al UIT în vigoare.

Aceasta identificare nu împiedica folosirea benzii de catre orice aplicații ale altor servicii carora le este atribuita banda respectiva, conform TNABF. Deși banda de 2300 MHz nu este armonizata la nivelul UE pentru sisteme terestre capabile sa furnizeze servicii de comunicații electronice de banda larga, aceasta este utilizata intens pentru comunicații mobile de banda larga la nivel global, în special în regiunea de telecomunicații Asia-Pacific (Regiunea 3 a UIT), existând implementari substanțiale ale sistemelor IMT în țari precum India, China, Indonezia, ceea ce a condus la dezvoltarea și extinderea ecosistemului de echipamente radio pentru banda de 2300 MHz.

Interesul pentru banda de 2300 MHz este în creștere în Europa, unele țari europene alocând deja sau intenționând sa aloce banda în discuție pentru comunicații mobile de banda larga în viitorul apropiat.În prezent, cadrul de reglementare din România nu permite utilizarea subbenzii 2300-2335 MHz pentru furnizarea de rețele publice și de servicii de comunicații electronice prin intermediul rețelelor de comunicații electronice pe suport radio de banda larga, prin TNABF permitându-se utilizarea sa pentru aplicații de tip MMDS (numai în zone rurale), precum si pentru aplicații de tip PMSE (în special camere de luat vederi fara cordon și legaturi video temporare pe suport radio portabile sau mobile), aplicații de banda ultralarga si aplicații de amator (cu statut secundar).

Chestionarul ANCOM

În analiza preliminara privind oportunitatea desemnarii și alocarii subbenzii 2300-2335 MHz (din banda 2300-2400 MHz) pentru rețele de comunicații electronice pe suport radio de banda larga, ANCOM propune sa fie luate în considerare informațiile relevante în ceea ce privește urmatoarele criterii: 

  • gradul de armonizare a benzii de 2300 MHz la nivel internațional/european;
  • disponibilitatea echipamentelor în banda în discuție;
  • caracteristicile tehnice ale benzii de 2300 MHz;
  • situația acordarii benzii de 2300 MHz în Europa;
  • disponibilitatea spectrului din subbanda 2300-2335 MHz în România, ținând seama și de aplicațiile existente în aceeași subbanda sau în subbenzile adiacente, cu care rețelele MFCN trebuie sa coexiste. 

Autoritatea doreste sa obtina opinia persoanelor interesate cu privire la necesitatea și oportunitatea desemnarii și alocarii subbenzii 2300-2335 MHz pentru rețele MFCN, limitarea numarului de drepturi de utilizare/licențe, aria furnizarii retelei/retelelor, perioada de valabilitate a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, obligatiile de acoperire asociate licențelor, procedura de acordare a drepturilor de utilizare si taxa de licenta.

Procesul de consultare publică

Chestionarul „CONSULTARE preliminara privind posibilitatea de alocare a subbenzii 2300 – 2335 MHz pentru servicii de comunicații electronice pe suport radio de banda larga”poate fi consultat aici.

Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 20.11.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autoritații. Observațiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *