În ultimii ani, Telekom a încercat în nenumărate rânduri să se retragă de pe piața din România.
După o lungă negociere cu cei de la Orange pentru vânzarea diviziei de servicii fixe, a venit și anunțul oficial al vânzării.
De la vânzarea fostului Romtelecom, cei de la Telekom au continuat să caute să se retragă complet din România, prin căutarea unui client pentru rețeaua mobilă.
Printre doritorii rețelei de telefonie mobilă Telekom se numără: Fondul de investiții european ACP, Vodafone, Clever Media și Digi în cateva rânduri.
Procesul de vânzare a Telekom nu este deloc unul ușor, pe lângă eliminarea celui de-al patrulea operator de telefonie mobilă, mai trebuie avut în vedere și operatorii MVNO.
Chiar dacă operatori MVNO precum AKTA Mobil sau chiar Lycamobile au dispărut, iar operatori precum Benefito Mobile sau Enigma System, nu reprezintă o concurență reală, Telekom era gazda cea mai primitore pentru MVNO-uri.
În luna iunie Consiliul Concurenței a a primit spre analiză oferta de preluare a Telekom Mobile de către Adrian Tomșa și Digi, însă finalizarea analizei ar putea să mai dureze.
“Tranzacția Telekom are un impact puternic în piața de telecom, în condițiile în care compania este unul din cei patru jucători. Știm că Telekom vrea să plece cât mai repede din România, să urgenteze tranzacția. În trecut, posibila vânzare Telekom a avut câteva respingeri pe securitate națională de la instituțiile statului, acum au notificat o nouă tranzacție, cu firma domnului Adrian Tomșa și Digi. Vom vedea cum se împart activele, antenele și spectrul. Sperăm ca în prima parte a anului să finalizăm analiza. Sunt încă multe necunoscute. Piața de telecom trebuie să fie competitivă, ieftină, dar suficient de atractivă pentru investiții pe 5G. Tranzacția Telekom are impact puternic asupra economiei”. – a declarat domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței