AMD Ryzen 7000 Zen4AMD Ryzen 7000 Zen4

La Consumer Electronics Show de anul trecut, AMD și-a anunțat procesoarele Ryzen 6000 Mobile, o familie coerentă de procesoare bazată pe un singur design, Rembrandt. Cu toate acestea, compania a introdus noi reguli de denumire a procesoarelor de atunci. La CES 2023, AMD anunță noi procesoare mobile Ryzen 7000, dar acordați o atenție deosebită, deoarece există de fapt cinci procesoare extrem de diferite care se livrează sub acest banner.

Ce vom găsi în articol?

Noile denumiri ale procesoarelor Ryzen 7000 pentru laptop

AMD nu încearcă să bage lumea în ceață și a fost complet clar cu presa despre ce este exact în fiecare cip, până la arhitecturile de bază pentru ambele nuclee CPU și GPU-urile lor integrate. De fapt, avem aici această mică diagramă la îndemână, care prezintă totul:

AMD Ryzen 7000 mobile chart
AMD Ryzen 7000 mobile chart

Deci, coborând în grafic, avem seria Ryzen 7045, seria Ryzen 7040, seria Ryzen 7035, seria Ryzen 7030 și seria Ryzen 7020. „7”, vezi tu, înseamnă doar „lansat în 2023”. Cu alte cuvinte, totul de pe această diagramă urmează să fie lansat în acest an, așa că veți dori să vă familiarizați cu specificațiile fiecărei serii. În acest scop, să facem un tur prin gama AMD 2023 pentru mobil Ryzen.

AMD Ryzen 7045

AMD Ryzen 7045 specs
AMD Ryzen 7045 specs

În primul rând, avem seria Ryzen 7045. Aceste procesoare au nume de cod ”Dragon Range” și, în principiu, sunt în esență aceleași cipuri ca „Raphael” pentru desktop. Asta înseamnă că primești între 6 și 16 nuclee CPU Zen 4 în două sau trei chiplete, ceea ce face din acestea, da, primele procesoare de laptop din lume bazate pe chiplet.

AMD Ryzen 7045 benchmark
AMD Ryzen 7045 benchmark

În mod curios, AMD face doar comparații de performanță cu propriul hardware din generația anterioară de data aceasta. Compania prezintă această listă de benchmark-uri pentru jocuri în titluri care par să fie alese pentru o sensibilitate maximă la un singur thread. Aceste câștiguri de performanță sunt impresionante, desigur, dar este genul de creștere pe care am mai văzut-o înainte, când comparăm performanța desktopului Zen 4 de la AMD cu Zen 3.

AMD Ryzen 7045 laptops
AMD Ryzen 7045 laptops

Pe lângă flagship-ul cu 16 nuclee, există analogi cu restul procesoarelor Raphael desktop din gama Ryzen 7045. AMD spune că livrează laptop-uri cu aceste procesoare încă din februarie 2023. Într-adevăr, procesoarele AMD Ryzen 6000 bazate pe Rembrandt au fost impresionante, dar uneori a fost greu să găsești SKU-uri de laptopuri bazate pe acestea. Sperăm că gama Dragon este mai disponibilă cu mai multe câștiguri de design OEM.

AMD Ryzen 7040

AMD Ryzen 7040 specs
AMD Ryzen 7040 specs

Urmează adevărata vedetă a spectacolului, seria Ryzen 7040. Cu numele de cod „Phoenix” (sau poate „Phoenix Point”), aceste procesoare de ultimă generație combină nucleele CPU Zen 4 cu aceeași tehnologie grafică RDNA 3 ca cea găsită în Radeon RX 7900 XTX, precum și un nou procesor „Ryzen AI”, totul pe procesul N4 al TSMC.

AMD Ryzen 7040 laptop
AMD Ryzen 7040 laptop

AMD a anunțat doar trei procesoare din seria Ryzen 7040, pe care le puteți vedea mai sus. Mi se pare un pic ciudat să vezi o pereche de cipuri cu 8 nuclee separate de marca Ryzen 7 și Ryzen 9, dar având în vedere că platforma Phoenix include doar opt nuclee CPU și că probabil AMD nu a vrut să livreze un Phoenix quad-core. este clar că nu era prea multă opțiune acolo. Laptopurile cu aceste procesoare ar trebui să apară în martie.

AMD Ryzen AI cu XDNA (Xilinx DNA)

AMD Ryzen 7000 AI mobile
AMD Ryzen 7000 AI mobile

Ce este Ryzen AI? Ei bine, este un bloc de tehnologie Xilinx FPGA, aparent. AMD nu a furnizat o mulțime de detalii despre care ar putea fi exact capabilitățile nucleului logic programabil, dar a spus că este un circuit reconfigurabil construit chiar în matrița monolitică Phoenix. Compania spune că poate gestiona patru „fluxuri AI dedicate” simultane și că este „optimizată pentru durata de viață a bateriei cu sarcini intense de AI”.

amd phoenix die
amd phoenix die

Cazurile de utilizare practice ar putea include, aparent, orice tip de sarcină de lucru de inferență AI, cum ar fi reducerea zgomotului de fundal audio, procesarea imaginilor, viziunea computerizată și așa mai departe. Puteți face astfel de lucruri pe procesoare sau GPU-uri, dar AMD subliniază că a avea hardware dedicat este mult mai eficient decât utilizarea calculatoarelor de uz general pentru AI și, într-adevăr, aceste tipuri de motoare de accelerare sunt o tendință în creștere și la Intel.

AMD Ryzen 7035

AMD Ryzen 7035 specs
AMD Ryzen 7035 specs

În continuare avem seria Ryzen 7035, despre care AMD nu a distribuit aproape deloc detalii. Probabil că este în regulă, pentru că seria 7035 este cunoscută sub numele de „Rembrandt-R” și poți ghici ce înseamnă R. (Sugestie: este „reîmprospătare”). Aceste cipuri vor fi procesoarele Ryzen 6000 Mobile de anul trecut reîmprospătate pentru 2023, aparent cu frecvență mai mari.

S-ar putea să nu fie la fel de interesante, dar aceste procesoare oferă totuși o eficiență excelentă și performanță ridicată atât de la nucleele CPU Zen 3+, cât și de la grafica RDNA 2. În teste performanța graficii integrate Radeon 680M a fost surprinzătoare.

AMD Ryzen 7030

AMD Ryzen 7030 specs
AMD Ryzen 7030 specs

În cele din urmă, avem seria Ryzen 7030. „În cele din urmă” pentru că AMD nu a avut nimic nou de spus despre procesoarele Ryzen 7020 „Mendocino”. Ei bine, nici despre seria Ryzen 7030 nu s-a spus mare lucru. Acestea sunt jetoane „Barcelo” reîmprospătate, iar dacă numele respectiv nu este familiar, nu vă simțiți lăsați pe afară; nu a primit prea multă atenție din partea presei.

Barcelo este o formă revizuită a lui Cezanne, procesorul utilizat în seria Ryzen 7 5000G, precum și într-o serie de modele low-cost din familia Ryzen 6000 Mobile. Deși are nuclee CPU Zen 3, grafica integrată se bazează pe arhitectura Vega veche și este construită pe procesul mai vechi N7. AMD subliniază că le va folosi pentru notebook-uri subțiri și ușoare de nivel de intrare, unde performanța este mai puțin o problemă decât prețul.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *