Săptămâna trecută fiind întâmplător prin Cora, mi-a atras atenția o ofertă la un televizor 4K cu Android de la TCL.
Pentru doar 1400 ron poți cumpăra televizorul TCL 43P615 care vine cu Android 9 și rezoluție 4K pe o diagonală de 108 cm.
Având deja înlocuite 2 dintre cele 3 televizoare din casă cu modele Sony ce nu sunt tocmai ieftine, detalii aici, m-am gândit că nu ar strica un TV 4K cu Android la un preț accesibil.
Am verificat în ING Home’Bank și am văzut că aș putea să îl iau în 12 rate fără dobândă cu cardul de cumpărături.
Vorbind ulterior cu unul din verii mei care căuta un televizor la mâna a doua, i-am spus că îi vând Panasonicul și îmi iau televizor nou.
M-am întors în Cora, însă când am vrut să cumpăr în rate mi-au zis că doar prin Raiffeisen și cum nu sunt client Raiffeisen, am zis să nu îmi complic viața inutil.
Așa că nu am mai luat televizorul de acolo. După mai multe ”săpături” am găsit modelul respectiv la un preț și mai bun la Orange, de unde am dat și comandă.
Televizorul a sosit in vreo 3 zile de la plasarea comenzii. Acesta este incredibil de ușor în comparație cu vechiul televizor și mai ales pentru diagonala pe care o are.
Dar asta nu este de mirare, TV-ul fiind construit dintr-un plastic ieftin, inclusiv telecomanda. Nu este un design extraordinar, dar are buton de Netflix pe ea. Incomod poziționat, dar are!
În categoria asta de preț, configurația hardware era la limită pentru un televizor cu Android. Se vedea în fluiditatea interfeței că depune un ușor efort să ruleze chiar și cu o singură aplicație deschisă.
Totuși, aplicații precum YouTube și Netflix se mișcau decent. Am conectat și Xbox-ul la el și chiar se vedea bine.
Surpriza a fost însă, culmea, pe cea mai de bază funcție a sa, cea de televizor.
Dacă până în puntcul acesta, părea să facă toți banii, în momentul în care am conectat cablul TV lucrurile s-au schimbat.
Pe canalele SD și HD mai era cum era, culori puțin cam spălăcite, dar imagine și sunet fluent. Când am dat pe canalele 4K am avut surpriza cea mai mare.
La un televizor Smart low-cost te aștepți să nu meargă decent sistemul de operare sau vreo aplicație, dar nu să nu te poți uita la TV.
Dacă pe Eurosport 4K imaginea mai sacada din când în când (televizorul folosind codecul HLG), DIGI 4K era efectiv imposibil de urmărit, sunetul începea după câteva secunde de la comutarea pe post iar imaginea era…
După un update de firmware se mai reparaseră din probleme, ba mai mult DIGI 4K, postul care avea cele mai mari probleme, părea să meargă chiar decent. Eurosport 4K încă mai avea ceva probleme.
Panoul nu era cine știe ce, culori în bălării, cu luminozitatea la maxim nu făcea foarte mult față camerei, dacă era lumină. Seara nu erau probleme, chiar era OK.
Da, pe laterale vedeai că nu e deloc uniform, dar cum spuneam la început, era un TV asumat că nu e pentru pretenții, ci să meargă CATV.
Totuși, la banii ăștia avea HDR10. N-aș putea zice că am sesizat diferențe între ce scotea de pe semnalul TV versus ce reda pe Netflix, dar oricum, notificare aveai. În traducere liberă, HDR-ul era cu numele.
Pe partea de interfața e clasică, android curat, cu interfață frumoasă. Aerisită.
Optasem pentru acest televizor în ideea că este 4K, iar funcția Smart oferită ca bonus de către sistemul de operare Android vine ca un bonus.
Până la acest model nu m-am așteptat ca un TV nou să nu meargă…ei bine pe TV. Chiar dacă la prima vedere pare o afacere bună, am fost nevoit să îl dau retur și nu aș mai recomanda televizoare Smart low-cost.