Chiar dacă nu am mai cumpărat telefoane Samsung de ceva timp, mai am din când în când ocazia să mai testez câte un telefon al producătorului Sud Coreean.
Design-ul telefonului Samsung Galaxy S22 Ultra este destul de frumos, totuși mi se pare un telefon puțin cam prea mare, diagonala displayului fiind aproape la fel de mare ca a unei tablete.
Display
Pentru că tot am început cu ecranul telefonului voi continua să vorbesc despre acesta, menționând faptul că diagonala acestuia este de 6.8”, așa cum am menționat mai sus este apropiat de cel al unei tablete clasice de 7” și suportă o rezoluție de 1440 x 3088 pixeli.
Display-ul oricum luminos are și o opțiune suplimentară pentru luminozitate ca să ajungă la un vârf de 1750 de niți, ceea ce pe de o parte ajută la vizibilitate în condiții de soare puternic, dar pe de altă parte reduce foarte mult autonomia bateriei.
Software-ul
Telefonul vine cu Android 12 și conform tradiției Samsung, cu pachetul Microsoft Office preinstalat.
Telefonul se mișcă foarte bine.
Camere
Telefonul vine cu un sistem de 4 camere principale după cum urmează:
- 108 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
- 10 MP, f/4.9, 230mm (periscope telephoto), 1/3.52″, 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom
- 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.52″, 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom
- 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video
Camera tele de pe S22 Ultra, nu este prezentă doar pentru marketing. Ba chiar există destul de multe comparații între telefonul ăsta și o cameră foto. Pe lumină bună ai șanse să scoți lucruri OK, suficiente pentru social media. Mai mult, nu, evident!
Se poate spune că S22 Ultra are cel mai interesant sistem de camere foto din câte am testat până acum. Evident, vine cu toate costurile privind autonomia, dar e fără doar și poate o variantă de luat în considerare pentru orice viitor telefon. Sunt convins de faptul că anii următori va apărea competiție și pe camera de tele.
Deși există competiție suficient de mare în industrie, cei de la Samsung au zis să pună și un zoom serios cu care să facă spectacol. Nu mă arunc să zic că e cea mai bună cameră văzută până acum, dar pentru un telefon chiar nu mă așteptam să avem nivelul ăsta de focală.
Eu aș rămâne la 10x și tot e suficient. La 10X ai șansa să ai și detalii interesante și imagine perfect stabilă. În planul secundar se observă că încă vorbim de un nivel de detalii ce are aberații cromatice destul de mari, dar erau de așteptat. Exact cum promovează ceilalți 3x ei au reușit să stabilizeze 10x. Imaginea pe display este extraordinară, pare că ai folosit un aparat foto, dar odată ce ai pus pe un calculator observi că mai e loc de îmbunătățiri. Pentru o primă variantă eu cred că anii următori vor fi interesanți din punctul de vedere al camerei.
Camera de noapte este interesantă, dar tot am pretenții mai multe de la Samsung. Văd că se poate mai mult, așa că și ei ar trebui să poată.
Poza de mai jos cu prețurile de la benzinărie este realizată la 10X, pe Night Mode. Pentru o primă variantă de cameră de asemenea zoom pot să zic că se descurcă bine. Știu că mi-a tremurat mâna, știu că a procesat suficient după ce am realizat poza. E Ok. Pe camera ultrawide mai sunt corecții de făcut, în schimb cea standard face treaba. E așa cum ar trebui să fie o cameră de noapte de flagship.
Teste sintetice
Telefonul Samsung Galaxy S22 Ultra vine cu procesor pe 4 nm Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 sau Exynos 2200 (pentru modelele vândute în Europa). Despre Snapdragon știm că se încălzește excesiv, însă chiar și cu Exynos în testele de tip benchmark totul este călduț. Nu frige, răcirea își face treaba în mediu controlat, ca să zic așa. Testele pentru baterie au mers, dar la 35% am ajuns cu overheating. Probabil că răcirea nu a mai fost făcută. Ar fi interesant de testat, la vară, în condiții de soare puternic.
Semnal 5G
În Ploiești sunt 2 operatori care oferă servicii 5G: DIGI.Mobil și Vodafone, Orange a decis să monteze antene 4G în frecvența dedicată 5G, pentru segmentul business, iar Telekom….
Testele le fac pe cea mai ieftină rețea 5G. DIGI are o singură antenă în oraș de care abuzez de fiecare dată când testez un telefon 5G.
Samsung avea în general o conectivitate decentă atât pe partea de 5G, cât și pe semnalul GSM, însă telefonul pe care l-am testat avea probleme mari de semnal și nu era problemă de la operator, întru-cât aveam alături telefonul meu, ce avea semnal aproape full. Dacă întâmpinați și voi probleme chiar mi-ar plăcea să ne auzim în comentarii.
În general, în teste 5G ajung până la 400 mbps, Samsung-ul acesta abia a trecut de 300 mbps. Am reperat testele, a ajuns până aproape de 400 Mbps în timp ce celelalte telefoane cu Qualcomm au sărit la 460 Mbps.
Pen
Nu am folosit atât de mult Pen-ul până acum, dar toți care s-au jucat cu telefonul au zis că s-a îmbunătățit. Mie mi se pare că pot scrie fără probleme cu el. Are și tot felul de șmecherii cu care poți declanșa poza de la distanță, dar nu știu dacă l-am scos de foarte multe ori din locașul lui.
Samsung S22 Ultra este mișto ca telefon. Au pus multe tehnologii pe el, au încercat să împace pe toată lumea, tocmai de aceea nu trebuie să aveți pretenții să fie cel mai rece telefon și nici cel cu autonomia cea mai bună.