You are currently viewing Guvernul va renunța treptat la programul Rabla Clasic
rabla

Guvernul va renunța treptat la programul Rabla Clasic

Ministrul Mediului a anunțat că va renunța treptat la programul Rabla Clasic.

„Îmi e greu să-mi dau cu părerea la ce vor face viitorii miniștri ai Mediului. Putem să plecăm de la o certitudine. Din 2035 nu se vor mai comercializa autoturisme noi cu combustie internă. Probabil așa se va întâmpla. Dând timpul înapoi, constatăm că avem 11 ani până în 2035. Eu personal nu cred că va mai dura încă 11 ani această finanțare, pentru că îmi propun ca în fiecare an să se mute o parte nu foarte mare din bani de la Rabla Clasic la Rabla Plus. E lucrul firesc care să se întâmple atunci când ne referim la finanțări acordate Ministerul Mediului.

Dacă am face un exercițiu matematic, am putea să ne imaginăm că în 7, 8 ani întregul buget de la Rabla Clasic ar fi atât de mic că n-ar mai fi nevoie să discuți despre această finanțare. Dar este important ca în acest timp toate sumele să se regăsească în celelalte bugete, fie că discutăm despre mașini electrice ori infrastructură de încărcare. Asta e o altă problemă. Degeaba ai mașină electrică dacă n-ai unde să o încarci.

Am stabilit încă de săptămâna viitoare să avem un grup de lucru la Ministerul Mediului și să stabilim direcția în care vom merge în următorii cinci ani: 2025 – 2030, pentru că e firesc față de producători, față de importatori și față de cetățeni. Pentru prima oară, am invitat în acest grup de lucru și instituțiile financiare. Luăm în calcul să nu mai finanțăm vouchere, așa cum facem astăzi – să dăm 5.000, 10.000 de euri banii toți odată – ci posibilitatea finanțării leasing. Să-i putem plăti unei persoane o parte din leasing, mai pune ea o parte și să beneficieze de o mașină electrică, având un impact financiar în bugetul Ministerului puțin mai redus”

a afirmat Mircea Fechet

Ministrul a mai vorbit despre autocolantul care va fi lipit pe mașinile cumpărate prin programul RABLA.

„A fost o decizie a colegilor de la Fondul de Mediu să existe un element de identificare, fac o paralelă cu acele panouri care arată că e finanțat din fonduri europene. E un mic autocolant aplicat pe lunetă. Noul proprietar îl poate dezlipi și nu e nicio problemă. Cine să verifice dacă la spălătorie s-a desprins autocolantul? Nu cred că cineva va sta să verifice autocolantele, cu atât mai puțin un polițist”

a declarat Mircea Fechet

„Nu ne propunem să verificăm pe nimeni la autcolant. Nu-i oprește nimeni să-l dezlipească. Am decontat acel voucher, că-i mai mic pentru Rabla Clasic, sau mai mare pentru Rabla Plus, sunt din bani publici. Vă mărturisesc că nu am văzut autocolantul, îl lipește vânzătorul mașinii, dealerul. Cred că va fi pus pe luneta mașinii, dacă am înțeles bine, tocmai pentru a nu afecta stratul de vopsea și viziual mașina. Vom vedea cum funcționează, dacă deranjează e probabil să putem să renunțăm”

a adăugat ministrul Mediului

Guvernul a dat startul înscrierilor în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus începând de marți de la ora 10:00. Bugetul alocat în acest an Programului Rabla Clasic 2024 a fost de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus 1 miliard de lei, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Fechet a afirmat că cifrele pentru Programul Rabla Plus la persoane fizice sunt mai scăzute decât la ediţiile anterioare, întrucât a scăzut subvenția, dar programul a trezit un interes foarte mare din partea persoanelor juridice şi din partea autorităților publice. Acestea au epuizat foarte repede bugetul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.