Producătorii de electronice vor fi obligați de o nouă lege europeană, să repare produsele timp de 10 ani de la vânzarea acestora.
Companiile care vând în Uniunea Europeană electrocasnice precum frigidere, mașini de spălat, uscătoare de păr sau televizoare vor trebui să se asigure că acestea vor putea fi reparate până la 10 ani după punerea în vânzare.
Legea ce face parte din pachetul de legi ”right to repair” se aplică de la începutul acestei luni pentru toate cele 27 de țări UE și are drept scop diminuarea cantității de deșeuri formată de electronicele scoase din uz.
Totodată, consumatorii au de câștigat prin faptul că se vor putea mai mult tip de dispozitivele pe care le dețin, prelungindu-le durata de viață prin efectuarea de reparații.
Acestea fac parte dintr-un efort mai larg de reducere a amprentei de mediu a produselor fabricate, promovând creșterea eficienței energetice și durabilitatea acestora.
Dincolo de problema obținerii pieselor de schimb, producătorii de electronice creează și alte obstacole în calea reparațiilor post-garanție. Spre exemplu, pentru reducerea costurilor de fabricație și asamblare cât mai rapidă, producătorii de electronice recurg la metode nereversibile precum lipire, clipsare, nituire, care fac aproape imposibilă dezasamblarea ulterioară fără distrugerea produsului care face obiectul reparației, iată un exemplu.
În conformitate cu noile norme UE, producătorii vor trebui să se asigure că piesele de schimb sunt disponibile timp de până la un deceniu, deși, unele vor fi furnizate doar companiilor profesionale de reparații pentru a se asigura că sunt instalate corect.
Dispozitivele noi vor trebui, de asemenea, să vină cu manuale de reparații și să fie realizate în așa fel încât să poată fi demontate folosind instrumente convenționale facilitând atât repararea dar și dezasamblarea în vederea reciclării.
Deocamdată, legislația “right to repair” vizează doar electrocasnicele și electronice de consum. Nu acoperă și dispozitive electronice de înaltă tehnologie, cum sunt laptopurile, smartphone-uri și electronice de mici dimensiuni.