Ethernet networking optical fiberEthernet networking optical fiber

Majoritatea oamenilor cu anumite cunoștințe despre istoria rețelelor pot numi câțiva oameni celebri din istoria sa, cum ar fi inventatorii TCP/IP (Bob Kahn și Vint Cerf) și World Wide Web (Sir Tim Berners-Lee). În timp ce TCP/IP datează de la începutul anilor 1970, iar Web-ul din anii 1990, am vrut să mă întorc mai departe pentru a acoperi perioada de 60 de ani sărbătorită la Edinburgh.

Ce vom găsi în articol?

Începuturile

În documentul A brief history of internet, unul dintre lucrurile izbitoare despre această lucrare este cât de mulți oameni au fost implicați în crearea internetului. Din fericire, Leiner și colaboratorii urmăresc rădăcinile internetului de la începutul anilor 1960, aliniind-se frumos cu intervalul de timp pe care voiam să-l acopăr și evidențiind o serie de evoluții cu care nu eram familiarizat.

În primul rând, este inventarea comutării de pachete. Este de remarcat faptul că rețeaua dominantă în anii 1960 a fost rețeaua de telefonie, care se ocupa de circuite. Un grup mic de informaticieni a recunoscut că ar putea exista o formă de rețea care să fie mai potrivită pentru comunicarea cu computerul.

Len Kleinrock a scris un raport despre teoria cozilor din spatele comutării de pachete (fără a folosi termenul pachet) în 1961. În următorii câțiva ani, Paul Baran din America și Donald Davies din Marea Britanie au dezvoltat în mod independent conceptele principale ale comutării de pachete – ei sunt în general recunoscuți ca co-inventatorii comutării de pachete. Davies primește aprobarea pentru că a inventat termenul „pachet” pentru a descrie un pachet de biți ambalate pentru transmisie.

Probabil la fel de importantă a fost și munca lui J.C.R. Licklider, care pare să fi fost un vizionar uimitor în domenii largi ale computerului. El a propus ideea unei „Rețele de calculatoare intergalactice” în perioada în care sa alăturat ARPA în 1962. Aceste idei s-au așezat la Larry Roberts, care a fost numit primul manager de program pentru ARPANET.

Ideile lui Kleinrock, Davies și Baran au fost adoptate în designul ARPANET, „Procesoarele de mesaje de interfață (IMP)” fiind primele routere, iar ARPANET prima rețea cu comutare de pachete pe suprafață largă. Înainte de aceasta, se pare că Roberts a construit o conexiune pe distanță lungă între două computere din părți opuse ale Statelor Unite, folosind un circuit telefonic, ilustrând prin contraexemplu că comutarea de pachete era într-adevăr calea de urmat. Leiner numește aceasta prima rețea de calculatoare cu arie largă (WAN).

În timp ce ARPANET este în general privit ca predecesorul internetului, ceea ce m-a surprins este cât de repede s-au reunit ideile internetului odată ce a existat ARPANET.

Primele gazde ARPANET au fost conectate în 1969, iar încă din 1972 Bob Kahn lucra la ideile de „internetting”: conectarea diferitelor rețele împreună. Nu existau multe rețele de conectat, dar radioul de pachete a fost dezvoltat cam în același timp, așa că ideea că ar putea fi conectate rețele foarte diferite a apărut destul de devreme.

Dându-și seama că protocoalele pe care le crea pentru a susține internetul urmau să fie implementate pe diferite sisteme de operare, Kahn a făcut echipă cu Vint Cerf, care avea experiență în implementarea NCP (care poate fi văzut ca predecesorul TCP/IP) pe ARPANET. Ideea că TCP/IP trebuie să suporte rețele eterogene a fost o altă mare abatere de la rețelele din trecut – rețelele de telefonie erau mult mai omogene.

Mult mai mult decât TCP și IP

Design Philosophy of the DARPA Internet Protocols a fost scris în 1988 de către David Clark. Cu o experiență de 15 ani, Clark, cunoscut și ca Arhitectul Internetului, explică în detaliu ceea ce el, Kahn, Cerf și mulți alții încercau să obțină atunci când au conceput internetul.

Internetul era mult mai mult decât protocoalele TCP și IP, iar Clark stabilește o listă detaliată de obiective de proiectare, toate în serviciul unui obiectiv de nivel superior: interconectarea rețelelor existente. Acest lucru însemna, în special, că nu puteați impune modificări rețelelor existente pentru a le face să fie ”compatibile” arhitecturii internetului: internetul trebuia să fie capabil să găzduiască diferite tipuri de rețele, de exemplu: cele fără mecanisme de livrare fiabile sau abilități. pentru a furniza notificări cu privire la defecțiuni.

Capacitatea de a găzdui rețele, în ciuda variațiilor mari între capacitățile acestora, inclusiv rețelele care nu au fost încă inventate, a fost o idee destul de radicală și a determinat o mulțime de decizii critice de proiectare, cum ar fi adoptarea unui model de servicii tip cel mai bun efort.

Lista obiectivelor de design de pe planul secund începe cu:

”Conexiunea la Internet trebuie să continue chiar dacă pică rețelele sau gateway-urile”

Mă simt obligat să subliniez că în această lucrare nu se menționează că internetul este conceput pentru a rezista atacurilor nucleare.

Dintre celelalte obiective de proiectare, cel la care revin este „gestionarea distribuită a resurselor”. Personal, sunt foarte interesat de multele moduri în care arhitectura descentralizată a internetului s-a erodat.

Există semne reale pentru descentralizarea rețelelor sociale datorită apariției ActivityPub și Fediverse.

Viitorul

Numărul de utilizatori ai acestor servicii, care sunt interoperabile între ei și se conectează la Fediverse, s-a triplat aproximativ într-o săptămână. În plus, există o serie de activități pentru a consolida implementările, astfel încât instrumentele de moderare – o parte esențială a oricărei platforme de socializare – să poată ține pasul cu creșterea numărului de utilizatori.

Este într-adevăr prea devreme să spun cum se va desfășura toate acestea și, cu siguranță, există mai mult în internet decât platformele de social media, dar simt un anumit grad de optimism că pendulul se întoarce către abordările descentralizate care au permis internetului să crească. și să înflorească în ultimii șaizeci de ani.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *