You are currently viewing 14 greșeli care îți distrug în timp calculatorul
windows 10 1809 HP BSOD

14 greșeli care îți distrug în timp calculatorul

Cei de la Bright Side au creat un top cu cele mai comune 14 greșeli care îți pot distruge calculatorul în timp, iată care sunt:

14 – Modul de conectare al alimentatorului

Mulți nu țin cont de ordinea de conectare a încărcătorului: întâi în priză sau în laptop?

Cred că nimeni nu și-a pus problema până acum dacă are vreo importanță ordine de conectare a încărcătorului sau care ar fi ordinea corectă?

De obicei conectăm încărcătorul cum ne vine mai la îndemână și câ mai în grabă astfel încât să nu apuce laptopul să se închidă.

Se pare că dacă conectezi încărcătorul întâi în priză și apoi în laptop, există riscul să arzi încărcătorul sau să distrugi placa de bază.

Întotdeauna trebuie să conectezi încărcătorul la laptop înainte de a îl băga în priză, iar abia apoi să pornești laptopul.

13 – Conectarea la priză fără a scoate bateria

Dacă folosești frecvent laptopul conectat la priză poți scoate bateria, după ce a fost încărcată în proporție de 50 – 60%, pentru ca aceasta să nu își piardă drastic autonomia în timp.

Însă marea majoritate a noilor laptopuri (și a telefoanelor mobile) vin cu baterie încorporată.

În plus, în cazul unei variații de tensiune pe rețeaua electrică, surplusul de tensiune nu mai este absorbit, măcar parțial de baterie, ci de placa de bază, distrugând astfel laptopul.

Mai multe informații despre mituri despre încărcarea bateriilor găsiți aici.

12 – Graba atunci când pornești sau restartezi calculatorul

După ce PC-ul ți-a afișat mesajul de Bun venit sistemul de operare încă se mai încarcă.

Dacă după câteva minute, sistemul de operare nu s-a terminat de încărcat, verificați ce aplicații pornesc odată cu acesta și eliminați-le de la start-up.

Deschiderea de fișiere / aplicații în timpul încărcării sistemului de operare poate duce la erori și coruperi de fișiere.

De asemenea, pentru a reduce drastic timpul de încărcare al sistemului de operare, este recomandată folosirea unui SSD, mai ales că prețul acestora a devenit foarte accesibil în ultimii ani.

11 – Folosirea unor prelungitoare fără întrerupător

Deși nu pot ține locul unui UPS, folosirea de prelungitoare cu întrerupător poate ajuta la protejarea calculatorului dumneavostră.

De asemenea, nu este recomandat să țineți permanent calculatorul în priză.

10 – Punerea sistemului prea aproape de perete sau mobilă

Suntem obișnuiți să punem unitatea undeva într-un colț, pitită, astfel încât să nu ne incomodeze.

Uităm însă un aspect important: circulația aerului la ventilatoare.

Amplasând calculatorul prea aproape de perete blocați accesul optim al aerului la sistemul de răcire al acestuia, ceea ce în timp poate duce la distrugerea componentelor din cauza răcirii ineficiente.

Atunci când alegeți locul unității, asigurați-vă că acesta este la o distanță suficientă de mare atât față de pereți, cât și față de orice alt obiect care ar putea sta în calea curenților de aer generați de coolere.

De asemenea, unitatea trebuie curățată periodic de praf, pentru a evita depunerea acestuia pe coolere.

9 – Software-ul

Pentru ca sistemul de operare să funcționeze în parametrii optimi pentru mulți ani, trebuie să:

8 – Transportarea laptopului în modul hibernare sau sleep

Când plecați undeva, asigurați-vă că laptopul este oprit.

Funcțiile de hibernare și sleep sunt bune doar când sunteți acasă și nu doriți să așteptați prea mult încărcarea sistemului de operare și a aplicațiilor deschise atunci când reveniți la calculator.

7 – Expunerea ecranului la lumina directă a Soarelui

Ținerea ecranului calculatorului sau a laptopului direct în lumina Soarelui, îl va distruge într-un timp relativ scurt.

6 – Modul de strângere a cablurilor

Cu cât înfășori mai mult cablu sau îl răsucești cu atât se va întrerupe mai repede.

De asemenea, asigurați-vă că toate cablurile sunt bine conectate înainte de a porni calculatorul.

5 – Supraîncălzirea laptopului

În cazul laptopurilor sistemul de ventilație se află dedesubt, astfel că acesta nu e bine să stea direct pe birou / masă.

Nici folosirea unui cooling pad nu este recomandată, deoarece deși laptopul este aparent răcit, în 99% din cazuri ventilatoarele de pe cooling pad nu sunt amplasate în aceleași locuri ca ventilatoarele de pe laptop, astfel că circulația aerului nu se realizează corespunzător.

Personal, recomand folosirea unei cărți sau cutii mici amplasată la mijlocul bateriei laptopului, astfel încât ventilatoarele acestuia să poată aspira aerul de sub el și să îl elimine lateral sau prin spate în funcție de model.

4 – Nefolosirea încărcătorului original

Folosirea unui încărcător universal ieftin poate distruge în primul rând bateria dar și sitemul.

Fiecare model de laptop trebuie să aibă anumiți parametrii ai curentului de încărcare pentru ca încărcarea să se facă și pentru a nu arde placa de bază sau bateria.

3 – Instalarea și dezinstalarea de prea multe programe

Cu cât instalezi mai multe programe, cu atât timpul de încărcare al sistemului de operare va crește.

În ceea ce privește dezinstalarea de programe, de fiecare dată vor rămâne ”rămășite” ale programului dezinstalat prin fișierele sistemului și / sau prin registry, care în timp vor crea probleme.

Totodată, acest lucru cauzează fragmentarea datelor pe hard

2 – Curățarea greșită a ecranului

Folosirea diverselor soluții de curățare sau a șervețelor uscate pot distruge proprietatea de antireflexie a ecranului.

Folosiți doar cârpe speciale de ștergere a ecranului

1 – Ținerea prea multor dispozitive pornite

Deconectați stick-urile, căștile, hard disk-urile externe, sau mouse-ul atunci când nu le folosiți sau laptopul este oprit deoarece descarcă bateria.

Puteți dezactiva și Bluetooth-ul sau Wi-Fi-ul dacă nu aveți nevoie de ele.

This Post Has 4 Comments

  1. florin

    Cand inchid laptopul este bina sa scot transformatorul din priza?

    1. Madalin

      Salut,
      Da, pentru că ținând laptopul permanent în priză, în timp distrugi autonomia bateriei, dar și riști să vină o suprasarcină pe rețeaua electrică care să îți distrugă laptopul.
      Recomandarea mea este să îl ți în priză până se încarcă bateria, apoi până se descarcă bateria pe la 20 %, astfel încât atunci când bagi laptopul din nou în priză, să nu apuce să se închidă. Acum depinde și ce autonomie mai ai la baterie.
      De asemenea, deși la unele laptopuri se poate scoate bateria și lăsa exclusiv pe priză, nu îți recomand acest lucru, pentru că în cazul unei suprasarcini, acel curent în loc să se ducă în baterie, se va duce în laptop.

  2. sergiu

    am un laptop Lenovo pe care il tin numai in priza dar problema e ca peste noapte , desi e in priza si nu se opreste curentul , dimineta il gasesc descarcat la cca 96-98% desi e in priza toara noaptea il gasesc descarcat dimineata !!!!! ce plm se intimpla ?

    1. Madalin

      Atât unele laptopuri, cât și unele telefoane mai noi au un sistem de încărcare, ce când atinge 100% opresc încărcarea și o repornesc când nivelul bateriei scade câteva procente. Este un sistem de protecție al bateriei și cel mai probabil nimerești să îl scoți din priză fix când nivelul de încărcare al bateriei a scăzut cu 2-4%

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.