You are currently viewing Raspberry a lansat Pi OS pe 64-biți
raspberry pi 4 model b

Raspberry a lansat Pi OS pe 64-biți

În ultimul an, cei de la Raspberry au avut o campanie Beta a sistemului Pi OS pe 64 de biți. Acum a venit momentul ca versiunea pe 64 de biți a sistemului de operare să fie lansată pentru publicul larg.

Arhitectura ARMv8-A, care cuprinde arhitectura AArch64 și setul de instrucțiuni A64, a fost introdusă pentru prima oară pe produsele Raspberry Pi, în 2006 odată cu Raspberry Pi 3. Din acel moment, a fost posibil să se ruleze sisteme de operare pe 64-biți pe produsele Raspberry, fiind deja disponibile sisteme de operare de la terți. Cu toate astea, sistemul de operare Raspberry Pi OS a continuat să fie lansat în versiunea pe 32 de biți, pentru a maximiza compatibilitatea cu dispozitivele lansate anterior și pentru a nu creea confuzie printre clienți.

ProductProcessorARM coreDebian/Raspbian ARM
port (maximum)
Architecture
width
Raspberry Pi 1BCM2835ARM1176arm6hf32 bit
Raspberry Pi 2BCM2836Cortex-A7armhf32 bit
Raspberry Pi ZeroBCM2835ARM1176arm6hf32 bit
Raspberry Pi Zero 2BCM2710Cortex-A53arm6464 bit
Raspberry Pi 3BCM2710Cortex-A53arm6464 bit
Raspberry Pi 4BCM2711Cortex-A72arm6464 bit

Așa cum se poate vedea din tabelul de mai sus, este ușor să se creeze o concufuzie cu privire la ce produs va suporta o anumită versiune de Debian / Raspbian. Folosind arm6hf (derivatul armhf al Raspbian doar cu instrucțiunile ARMv7 eliminate), sistemul de operare va funcționa pe orice Raspberry Pi din 2011 încoace.

Cu toate astea sunt multe motive pentru a alege versiunea pe 64 biți în defavoarea celui pe 32 de biți. Compatibilitatea este preocuparea principală: multe aplicații closed-source sunt disponibile doar pentru arm64, iar cele open-source nu sunt complet optimizate pentru a fi ”portate” pe armhf. În plus sunt beneficii de performanță în ceea ce privesc setul de instrucțiuni A64: astăzi, acestea se văd foarte bine în benchmark, dar în timp acest salt de performanță se va vedea în aplicațiile de zi cu zi.

O altă problemă este faptul că sistemul de operare pe 32 de biți pot gestiona doar 4 GB RAM. Pe Raspberry Pi 4 se folosește ARM Large Physical Address Extension (LPAE) pentru a gestiona toți cei 8 GB RAM, însă orice proces va folosi 3GB (din care 1 GB este rezervat pentru kernel). Foarte puține procese au nevoie de mai mult RAM, din fericire browserul Chromium, care folosește cea mai multă memorie RAM pe Raspberry Pi OS , crează un pros pentru fiecare tab deschis. Dar în anumite scenarii de utilizare ar avea de câștigat dacă ar putea folosi toți cei 8 GB RAM de pe Raspberry Pi 4 pentru un singur proces,

Versiunea pe 64 de biți a Chromium este instalată automat, dar aceasta nu conține librăriile WidevineCDM, astfel că nu veți putea face streaming de pe platforme precum Netflix sau Disney+. 

Pentru a instala versiunea pe 32 de biți trebuie să folosiți comanda următoare în fereastra Terminal:

sudo apt install chromium-browser:armhf libwidevinecdm0

Pentru a reveni pe varianta cu 64 de biți trebuie să folosiți comanda următoare:

sudo apt install chromium-browser:arm64 libwidevinecdm0-

Noua versiune pe 64 de biți a Raspberry Pi OS poate fi descărcată din aplicația oficială Raspberry Pi imiger.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.