Douăsprezece dintre cele mai mari firme europene de telecomunicații au îndemnat miercuri autoritățile de reglementare să aloce mai mult spectru pentru serviciile mobile, avertizând că Europa riscă să rămână în urma SUA în viitoarea implementare a tehnologiei 6G.
Într-o scrisoare consultată de Reuters, operatori precum Vodafone din Marea Britanie, Deutsche Telekom din Germania, Orange din Franța și TIM din Italia au cerut ca întreaga bandă superioară de 6 GHz să fie disponibilă pentru rețelele mobile.
Banda superioară de 6 GHz este unul dintre puținele blocuri mari de spectru de frecvențe medii disponibile, deoarece majoritatea națiunilor europene au licitat frecvență radio în intervalul 3,4-3,8 GHz pentru implementările inițiale 5G.
Acest spectru este ideal pentru rețelele care trebuie să gestioneze cantități masive de date, oferind în același timp o acoperire rezonabilă.
Deși Statele Unite au deschis această bandă pentru utilizarea Wi-Fi în 2020, iar China a alocat-o pentru servicii 5G și 6G în 2023, Europa nu a luat încă o decizie cu privire la reutilizarea acestor frecvențe.
„Dacă decizia de a pune banda superioară de 6 GHz la dispoziția operatorilor mobili europeni este amânată, în timp ce interesele tehnologice din SUA sunt permise să obțină o capacitate suplimentară de 6 GHz, competitivitatea Europei ar fi amenințată” – au declarat operatorii.
„Rămânem îngrijorați de faptul că părțile interesate din SUA încă solicită acces la banda superioară de 6 GHz pentru Wi-Fi”, au adăugat aceștia.
Se așteaptă ca Grupul pentru Politica Spectrului Radio al Uniunii Europene să emită în iunie un proiect de aviz pentru consultare publică privind banda de 6 GHz, inclusiv consiliere pentru Comisia Europeană privind utilizarea viitoare a frecvențelor superioare de 6 GHz.
Operatorii au semnalat, de asemenea, că spectrul actual nu ar fi suficient pentru a susține serviciile 5G existente și implementarea viitoare a frecvențelor 6G, având în vedere creșterea traficului de rețea mobilă.
„Fără disponibilitatea deplină a frecvențelor superioare de 6 GHz pentru rețelele mobile, orice servicii 6G viitoare în această bandă ar fi reduse semnificativ și, în cele din urmă, ar pune în pericol oportunitatea Europei de a juca un rol de lider în implementarea 6G.”
Cercetarea și dezvoltarea pentru a șasea generație de tehnologie wireless sunt în curs de desfășurare.
Experții se așteaptă ca 6G să fie lansat comercial în anii 2030.
Lasă un răspuns