Digi Communications, compania care deține operatorul telecom DIGI România, și-a amânat lansarea serviciilor în Belgia, inițial programată pentru această vară. Compania a comunicat la Bruxelles că își propune să-și dezvolte propria rețea de fibră optică pentru a acoperi toate orașele mari și aproximativ două milioane de gospodării belgiene în următorii cinci ani, menționând totodată că se află încă în etapa de testare.
A început și faza finală de testare a internetului mobil, pentru a „garanta o acoperire națională impecabilă încă de la lansare”.
„Am început ultima fază”
„Trebuie să oferim o rețea de încredere. Acum testăm în diferite faze, atât în grupuri mici, cât și la scară largă cu consumatori reali. Vom lansa ofertele noastre comerciale la finalul acestei faze de testare.” – spune Jeroen Degadt, CEO Digi Belgia.
Aproximativ 30.000 de persoane s-au înscris deja pentru a deveni client, spune operatorul, care intenționează să deschidă în curând primele sale magazine fizice în Bruxelles și Gent.
Presa din Belgia subliniază că amânarea lansării este influențată și de controversele legislative privind instalarea cablurilor de fibră optică pe fațadele clădirilor din Bruxelles. În iunie, după anunțul Digi privind lansarea, Ans Persoons, secretarul de stat pentru Urbanism, a reiterat la Bruxelles necesitatea obținerii unor autorizații speciale pentru montarea acestor cabluri pe fațade.
„Este nevoie să reamintim și să clarificăm legislația, care spune că de fiecare dată când se atașează cabluri la o fațadă, trebuie să se solicite autorizație. Nu putem face ce ne dorim. Trebuie să urmați liniile arhitecturale, astfel încât cablurile să aibă, de exemplu, culoarea fațadelor. Este important să clarificăm acest lucru, astfel încât atunci când regulile nu sunt respectate, municipalitățile să poată întocmi rapoarte și să acționeze” – a fost mesajul transmis atunci de oficiali.
Mesajul a fost difuzat pe fondul nemulțumirilor exprimate în presa belgiană de către locuitorii din diverse municipalități bruxelleze (Auderghem, Schaerbeek, St-Josse și Anderlecht), legate de faptul că Digi instala propria rețea de fibră optică. Aceasta presupunea montarea cablurilor și cutiilor pe fațadele multor case, cu localnicii întrebându-se de ce Digi nu folosește fibra optică a Proximus, principalul operator de telecomunicații din Belgia. De asemenea, a fost inițiată o petiție online intitulată „Prea multe cabluri pe fațadele noastre. Nu lăsăm Bruxelles-ul să se urâțească fără să spunem nimic!”.