De curând am fost în București, în vizită la un prieten (fost vecin), cu care am depănat amintiri din copilărie.
Mi-am amintit cu drag de vremurile în care ne adunam peste 20 de copii în fața blocului și jucam pititea, leapșa, sau fotbal weekend de weekend.
Cum ne uita Dumnezeu pe afară, pentru că nu aveam tablete și telefoane în care să stăm cu ochii toată ziua, cum stăteam iarna până seara și ne dădeam cu sania dintr-un capăt până altul al străzii, sau făceam oameni de zăpadă și cazemate…
De vremurile în care nu eram stresați, nu aveam grija zilei de mâine și timpul nu trecea așa de repede ca acum….
Dintr-una în alta am ajuns la desenele animate și emisiunile pentru copii din anii ’90.
Ne-am amintit cu drag de vremurile în care posturi ca PRO TV, TVR sau chiar posturile din grupul Mediaset a lui Berlusconi Italia 1, Rete 4 și Canale 5 transmiteau în fiecare weekend desene animate și emisiuni pentru copii…
Desenele anilor ’90
Așadar, m-am gândit să scriu acest articol, în care să fac o listă a celor mai bune desene din acea vreme.
Atât Cartoon Network, cât și Fox Kids aveau nenumărate desene bune în acea perioadă.
Așadar, iată lista celor mai bune desene:
Life with Louie (Viața cu Louie)
Viața cu Louie este un serial de desene animate transmis prima dată pe Fox Kids și, ulterior, pe Jetix, în perioada 1995 – 2011.
În serial sunt povestite întâmplări din viața lui Louie Anderson, un copil de 8 ani care trăiește în Cedar Knoll, Wisconsin (SUA).
Louie mai are cinci frați și surori, dar numai unul dintre aceștia apare des în serial, și anume Tommy, mezinul.
Deși are mulți prieteni, Louie are și un inamic pe nume Glen Glenn, care îl bate de câte ori îl prinde.
Multe episoade sunt inspirate din viața adevăratului Louie Anderson, un comediant american care apare la începutul episoadelor și care le vorbește telespectatorilor. Louie Anderson a și regizat toate episoadele.
Serialul are 3 sezoane, cu un număr total de 39 de episoade a câte 20 de minute.
Whats with Andy? (Ce-i cu Andy?)
Ce-i cu Andy? este un serial canadian lansat în 2001, format din 3 sezoane și un număr total de 78 de episoade de aproximativ 22 de minute și transmis de Jetix.
Personajul principal, Andrew „Andy” Larkin, un puști de 12 ani, este un farsor, care se autointitulează „maestrul farselor”.
El o place foarte mult pe Lori Mackney și încearcă să o cucerească cu cele mai bune farse.
The Why Why? Family (Famila De Ce?)
Deși a avut un singur sezon cu un număr total de 26 de episoade a câte 5 minute fiecare, serialul Familia De Ce? a fost unul dintre cele mai educative seriale pentru copii.
Personajul principal este Victor, un bebeluș care dorește să cunoască diverse informații din cât mai multe domenii.
Tatăl său, Max îl învață tehnologie și electronică.
Mama lui Victor, Vanilla, alături de cele două păsări: Kwik și Kwak îi prezintă fauna și flora.
Bunica Eartha și dragonul Basalt – geografie, geologie și meteorologie.
Unchiii Micro și Scopo — Anatomia corpului uman
Bunicul Matik și câinele lui Zygo — Universul și astronomie
Captain Planet and the Planeteers
Un serial la fel de educativ ca Famila De Ce?, dar care s-a bucurat de mult mai multe sezoane (6 la număr) a fost creat pentru a trage un semnal de alarmă asupra efectelor poluării planetei și a importanței măsurilor de prevenire și reducere a poluării.
Princess Sissi (Princesa Sissi)
Serialul prezintă un fragment din istoria imperului Austro-Ungar.
Personajele principale sunt Sissi și iubitul ei, prințul Frantz. Ei iși doresc mult să se casatorească ca să poată să își celebreze dragostea așa cum trebuie, dar, din nefericire, trebuie sa lupte împotriva celor care îi vor separați și împotriva problemelor politice.
Serialul a fost realizat în 1997 și, pe langa cei doi, mai avem și următoarele personaje: prințul Karl (fratele lui Frantz), Konrad & Tommy, Ludovica, Anita, regina Sophia, Helena, contele Arkas, Tempest și consilierul Zottornick.
Din nefercire showul nu a durat mult (1997-1998), numărând 52 de episoade a câte 30 de minute fiecare.
Spider-Man The Animated Series (Spider-Man)
Deși nu a fost prima adaptare după benzile desenate a aventurilor celebrului supererou, Spider-Man: The Animated Series a fost cea mai bună ecranizare.
Serialul creat de regretatul Stan Lee, a avut în total 65 de episoade împărțite în 5 sezoane lansate în perioada 1994 – 1998.
Din păcate, serialul se termină fără să ducă până la cap povestea lui Spider-Man și chiar și azi se fac petiții online pentru o continuare a seriei, însă acest lucru este imposibil.
X-men: The Animated Series (X-men)
Serialul X-Men prezintă, în cele 76 de episoade și 5 sezoane, aventurile ehipei de mutanți condusă de profesorul Charles Xavier.
Batman: The Animated Series (Batman)
Bruce Wayne luptă împotriva infractorilor din Gotham City în cele 85 de episoade și 4 sezoane
The Kids from Room 402 (Copiii de la 402)
Copiii de la 402 a fost realizat pe baza cărții pentru copii cu același nume. În acest serial de desene animate sunt prezentate aventurile unor copii de școală generală (elementară) și relațiile dintre aceștia.
Personajele principale sunt: Nancy Francis, Jessie McCoy, Vinnie Nasta, Polly McShane.
Elevii clasei 402 sunt impulsivi, de cele mai multe ori fac alegeri proaste și rareori se gândesc la rezultatele alegerilor lor.
Când tentația își face apariția înșelătoare, acești elevi se grăbesc să cadă în capcană.
Bineînțeles că, fiind copii, atunci când problemele de zi cu zi nu mai sunt ușor rezolvabile, ele par chestiuni de viață și de moarte.
Probleme simple se transformă în probleme complexe și cel mai mic detaliu este ridicat la cel mai înalt rang al comicului.
În timp ce toți elevii trec cu greu prin evenimentele fiecărei zi, învățând lecțiile vieții pe pielea lor, câteodată încearcă să se mai și ajute.
Niciodată nu reușesc pe deplin, căci sunt prea prinși în propriile lor planuri și nelămuriri.
Din fericire, ei sunt capabili să se întoarcă mereu în oaza clasei 402, într-o lume a haosului condusă de domnișoara Graves.
Aici, în clasa 402, sub conducerea strictă, dar atentă, a domnișoarei Graves, toți copiii sunt în siguranță. În clasa 402 binele este întotdeauna răsplătit, iar răul este întotdeauna pedepsit.
În clasa 402 binele este întotdeauna răsplătit, iar răul este întotdeauna pedepsit.
Combinând stilul artistic de o calitate impecabilă cu stilul literar al Lisei Kite și al lui Cindy Begel („Pauza”, „Liderul Clasei”), Clasa 402 este o colecție de povești unice, valabile pentru orice perioadă temporală, al cărui rezultat este un serial amuzant și atractiv.
Superman: The Animated Series (Superman)
Superman este trimis pe Pământ de către părinții săi în timp ce planeta Krypton explodează.
Mai târziu el apare ca Clark Kent, crescând alături de un cuplu de la o fermă.
După ce părinții săi adoptivi mor, Omul de oțel se duce în Metropolis deghizat ca Kent și se alătură personalului de la ziarul Daily Planet pentru a afla repede ce se întâmplă în lume.
Ori de câte ori se ivesc situații de urgență apare sub adevărata sa identitate, ca Superman, ajutând oamenii aflați în pericol.
Wacky Racers (Curse trăsnite)
Deși a avut un singur sezon de doar 17 episoade, ce a fost lansat în urmă cu 50 de ani, serialul Curse trăsnite a fost unul din cele mai amuzante.
Îmi aduc aminte cum încerca Dastardly de fiecare dată să câștige cursele trișând și cum pierdea de fiecare dată tocmai pentru că trișa.
Mi se părea cel mai amuzant Muttley, care de fiecare dată când îi cerea Dastardly ajutorul, acesta făcea ceva care fie nu avea nici o treabă cu situația respectivă, fie făcea ceva care îl încurca și mai rău pe Dastardly.
Iar râsul lui Muttley face toți banii.
Mai jos găsiți o scurtă istorie a acestui serial amuzant.
Tom & Jerry (Tom și Jerry)
Un clasic ce nu mai are nevoie de nici o prezentare.
The Flinstones (Aventuri în epoca de piatră)
The Flintstones este unul dintre cele mai pline de succes seriale de televiziune create vreodată.
Inspirat din acțiuni ale serialelor anilor 1950, așa cum ar fi The Honeymooners,
The Flintstones se referă la viața de zi cu zi a unui „primitiv”, Fred Flintstone, membru al „clasei muncitoare” din „epoca de piatră”.
Aventurile sale zilnice, precum și ale familiei sale, respectiv ale vecinilor și prietenilor lor din casa de alături, alcătuiesc structura și substanța serialului.
Serialul a fost prezentat în varianta originală de compania de televiziune ABC și a durat între 1960 și 1966. Ulterior, serialul a fost reprogramat de mai multe ori de către Screen Gems, Worldvision Enterprises, Turner Program Services și, respectiv de Warner Bros. Television, care are actualmente dreptul de proprietate al întregii serii.
Aventura se petrece într-o „Epoca de piatră” care imită la indigo societatea americană a deceniului 1961 – 1970.
Totul pare a fi făcut din piatră, inclusiv numele protagoniștilor care sunt cuvinte referitoare la pietre și roci.
Aici își are sălașul Fred Flintstone (flintstone = silex) care este căsătorit cu Wilma.
„Câinele” lor este de fapt un dinozaur pe nume Dino.
Fiica lui Fred Flintstone se numește Pebbles (pebbles = pietricele).
Familia Flintstone îi are ca vecini pe Betty și Barney Rubble (rubble = pietre sfărâmate, pietriș), cu care se înțeleg foarte bine.
Fiul lor se numește Bamm Bamm Ei locuiesc în Bedrock (bedrock = piatră de bază).
Ambele familii sunt puțin trăznite și au diverse aventuri hazlii.
The Jetsons (Famila Jetsons)
Familia Jetson este o serie de desene animate creată de Hanna-Barbera.
Este vorba despre un omolog al Familiei Flintstone în spațiu.
În timp ce Familia Flintstone trăiește într-o lume preistorică în care mașinile sunt conduse cu ajutorul unor păsări și dinozauri, Familia Jetson trăiește în viitor, în anul 2062.
Familia Jetson trăiește într-o lume cu case plutitoare și mașini zburătoare, o lume în care totul se face prin simpla apăsare a unui buton.
Și pentru că au o menajeră-robot, Rosie, care să îi ajute, cei din familia Jetson au și mai mult timp pentru a da de bucluc!
Scooby Doo, where are you! (Scooby-Doo, unde ești tu!)
Scooby Doo, unde esti tu! a fost rezultatul planurilor CBS și Hanna-Barbera de a crea un program non-violent de sâmbătă dimineața, care să-i liniștească pe grupurile de părinți care protestaseră asupra programelor de desene cu super-eroi de la mijlocul anilor 1960.
Inițial intitulat Mysteries Five, și mai târziu Who’s S-S-Scared?, Scooby Doo, unde esti tu! a suferit o serie de modificări de la scenariu până la lansare.
Seria se bazează pe un grup de personaje, formate din patru adolescenți – Fred Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley și Shaggy Rogers – și personajul principal, Scooby-Doo.
Grupul călătorește într-o camionetă numită Masina Mysterelor, rezolvând misterele care implică mai multe legende locale; în acest fel, ei descoperă că făptuitorul este aproape invariabil o persoană deghizată care încearcă să exploateze legenda pentru un câștig personal.
Lonney Tunes
Looney Tunes este unul dintre cele mai cunoscute seriale de desene animate, produse între 1930-1969, conținând o serie de episoade de 7-8 minute.
A fost premiat cu Oscar în 1930, producând un buget fanscinant la vremea respectivă, de 28 milioane $. Warner Brothers este compania inițială care a realizat serialul.
În 1999, cel mai faimos basketbalist al tuturor timpurilor, Michael Jordan, participă în „Space Jam”, alături de echipa Looney Tunes contra marțienilor.
„Asta e tot oamei buni” este fraza cu care fiecare episod se încheia, iar „What’s up Doc ?” ( Care-i treaba , moșule?) este replica lui Bugs Bunny care a devenit celebră pe toată planeta.
Deși nu toate desenele din acea perioadă au fost făcute în anii ’90, au fost desene ce s-au difuzat în acea perioadă și care au fost de 1 milion de ori mai educative decât ceea ce se dă în zilele noastre pe TV.
Acestea sunt doar o mică parte din nenumăratele desene de calitate difuzate în acea perioadă.
Prin acest articol vreau să readuc în atenția publicului aceste desene care ar trebui difuzate din nou pe TV în locul desenelor din ziua de azi.
Fiecare cu vremurile in care există. Sunt frumoase toate desenele inclusiv cele din prezent,alea din 2010 sunt foarte educative și plăcute vizual. Celelalte sunt plăcute vizual. Cel mai frumos desen animat din 2020 care încă se difusează este Uimitoarea lume a luinGumball,iar celelalte aparțin trecutului,și evoluează și tehnicile și animațiile din prezent. Sunt și mulți creatori de desene animate în prezent care prepară desene animate magice mai frumoase. A fost sa inceapa aventura,Ben 10 2018,Un show obișnuit,Clarence,nu se mai difuzează în prezent pentru că s-au făcut altele care le înlocuiesc pe cele vechi. Exista în trecut și Steven Univers. Și multe altele fascinante care au un impact pozitiv asupra vieții și psihicului. Pentru mine si au pierdut energia.