You are currently viewing Cu ce vine noua versiune Raspberry Pi OS: Bullseye?
raspberry pi 4 model b

Cu ce vine noua versiune Raspberry Pi OS: Bullseye?

Pe 8 noiembrie, Raspberry a lansat noua versiune a sistemului de operare Raspberry Pi OS, numită Bullseye și bazată pe Debian 11. Debian ‘buster’ stă la baza sistemului de operare Raspberry Pi încă de la lansarea sa în 2019, iar Debian ‘bullseye’ a fost lansat în luna August.

Debian ‘bullseye’ vine cu puține modificări majore ce sunt vizibile utilizatorului, sunt câteva modificări ”în spate” la sistemul de fișiere și printare și în mare parte patch-uri și upgrade-uri la aplicațiile existente.

Suplimentar modificărilor, menționate mai sus, aduse de noua versiune Debian, Raspberry Pi OS ‘bullseye’ vine cu modificări semnificative aduse interfeței grafice și suportului hardware.

Ce aduce nou Raspberry Pi OS Bullseye?

Printre noutățile cu care vine această versiune a Raspberry Pi OS se numără:

GTK+3

Toate elementele desktop și aplicațiile folosesc versiunea 3 a interfeței grafice GTK+, ce este un pachet software pe care aplicațiile le pot folosi pentru a desena componente standard ale interfeței grafice (cunoscute ca widgeturi), cum ar fi butoane și meniuri, pentru ca toate aplicațiile să aibă un aspect omogen. Până acum, în mare parte s-a folosit versiunea 2 a GTK+. S-a lucrat mult pentru ca totul să fie migrat pe GTK+ 3.

Window manager

Odată cu trecerea la GTK+3, a fost schimbat window manager de la openbox, folosit în versiunile anterioare, la unul nou numit Mutter, care nu mai creează fiecare fereastră peste ecranul existent , ci ”desenează” toate ferestrele într-o memorie buffer, creând astfel o imagine completă a ecranului, apoi este trimisă către hardware pentru afișare.

Avantajul este că astfel se pot realiza efecte vizuale frumoase, însă dezavantajul este că va consuma mai multe resurse RAM. Astfel noul sistem de operare va funcționa bine pe Raspberry Pi cu minim 2 GB RAM.

Notificările

Începând cu această versiune toate mesajele venite atât de la sistem, cât și de la aplicații vor fi afișate cu un aspect omogen în partea dreapta sus, în ordine cronologică de sus în jos, în timp de 15 secunde.

Pluginul Updater

Până acum trebuia să folosiți comanda apt în Terminal pentru a verifica actualizările. Începând cu această versiune, la fiecare bootare a Raspberry Pi, acest plugin va verifica dacă sunt disponibile actualizări și va afișa o notificare dacă sunt disponibile

KMS video driver

KMS (kernel modesetting) driver, a fost o opțiune experimentală în versiunile anterioare, ce a devenit acum standard.

KMS este mecanismul standrad al Linux pentru conexiunea cu displayul. Driverul anterior era creat special pentru Raspberry Pi și era inclus în firmwareul acestuia.

Driverul pentru Cameră

Driverul folosit până acum de Raspberry Pi pentru a accesa modulul de cameră a fost înlocuit cu libcamera, un API standard al Linux. Asta înseamnă mai puțin cod closed-source, ajutând astfel programatorii să dezvolte mai ușor software și hardware.

300 Mhz în plus la CPU

În ceea ce privește suportul hardware, noua versiune de Raspberry Pi OS ,setează frecvența procesorului de la 1,5 Ghz la 1.8 Ghz de pe Raspberry Pi 400.

Acest overclocking este valabil pentru toate modele noi de Raspberry Pi 4 cu 8 , 4 sau 2 GB RAM, care au un set de circuite suplimentar ca cel din imaginea de mai jos.

raspberry pi white ring
raspberry pi white ring

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.