Cafenelele germane încep să interzică laptopurile

HP Spectre x360 16 inch 2 in 1 Laptop PC

Să comanzi un pahar cu apă de la robinet și să lucrezi într-o cafenea cu un laptop timp de trei ore? Din ce în ce mai mult, proprietarii de afaceri din Germania nu sunt de acord cu acest tip de comportament, deoarece dăunează atât veniturilor lor, cât și mediului.

Mulți proprietari de cafenele și baruri din Germania au probleme cu laptopurile, deoarece oamenii care își mută biroul aici comandă adesea puține lucruri.

„De obicei, lucrează trei ore la un litru de apă de la robinet sau la un espresso.”

„Nu pot trăi cu asta, nu-mi pot plăti angajații și nu pot acoperi chiria. Pur și simplu nu este profitabil pentru noi”, spune Kathrin Thies, proprietara cafenelei concept Thies Wohnen und Leben din Magdeburg

Pe de o parte, oamenii care lucrează în mișcare aduc viață unităților în timpul orelor în care nu există flux de vizitatori. Pe de altă parte, popularitatea tot mai mare a muncii de acasă  îi face să folosească mesele atât de des încât unii proprietari de cafenele încep să protesteze – și să interzică laptopurile.

„Bineînțeles că le permitem, de exemplu dacă vrei doar să faci ceva pe laptop timp de cinci minute. Dar dacă cineva urmează să lucreze aici ore întregi, nu mai permitem asta”, explică Ilia Basilashvili, proprietarul cafenelei georgiene ILOstan din Berlin, într-un interviu acordat agenției de știri dpa.

Katrin Thys practică o interdicție temporară a laptopurilor – acestea nu au voie în unitate în weekenduri, explicând că aceste zile sunt rezervate comunicării și petrecerii timpului cu prietenii și copiii. Pe lângă îngrijorările legate de venituri, mulți proprietari de restaurante sunt îngrijorați de atmosfera din localurile lor.

„Când vii la noi, simți viața, oamenii comunică din nou”, se bucură Basilashvili.

„Aici vă puteți relaxa, vă puteți distra, puteți bea o cafea sau un Aperol. Vă puteți permite să vă relaxați. Mulți clienți sunt încântați de acest lucru”, spune Vincenzo Bozzato de la cafeneaua-bar 8tto Grammi din Bayreuth .

În alte locuri, unde majoritatea clienților stau lipiți de ecranele laptopurilor, îi lipsesc conversațiile de la mese și ocazia ca oaspeții să schimbe o vorbă cu chelnerii.

Katrin Thys preferă, de asemenea, o atmosferă animată în cafeneaua ei. Mai mult, ea ar dori ca părinții să nu-și lase copiii singuri cu telefonul mobil. De aceea oferă jucării și cărți de colorat:

„Copiilor le place la nebunie, vin la noi și ne întreabă dacă pot lua încă o foaie. Pot lua încă o carte de colorat sau pot merge cu o mașinuță printre mese. Asta e genul de atmosferă pe care mi-o doresc, nu copii care stau în fața unui laptop sau a unei tablete în timp ce mama este plecată cu prietenii.”

Proprietarii restaurantelor spun că reacțiile clienților la interzicerea laptopurilor sunt mixte. Pe de o parte, astfel de măsuri sunt lăudate de cei care vor să încetinească ritmul vieții măcar pentru o vreme și să scape de realitatea digitală.

„Mulți oaspeți comentează despre asta”, spune Tis. „Dar, bineînțeles, am pierdut și clienți.”

Și cafeneaua lui Vincenzo Bozzato nu a fost goală – în ciuda „recenziilor foarte, foarte proaste din cauza asta”.

„Și noi suntem insultați din când în când. Dar dacă astfel de reguli deranjează pe cineva, trebuie să caute o altă instituție. Fiecare poate decide pentru sine”, crede el.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.