După excursia de 4 zile, cu un grup de prieteni în Roma, din octombrie anul trecut, în timp ce o parte s-au întors în țară, restul am făcut un popas de 2 zile în Bari.
După ce am băgat 4 zile de Roma am băgat și 2 nopți de Bari. Am ajuns undeva la 23:00 seara în Bari, așa că n-am avut chef de nimic, doar mâncare și somn. Nu ne-a interesat nici că ne-au luat mai mult italienii pe cazare față de booking, ne trebuia un pat să dormim. Nici nu am avut alternative foarte multe pentru că prea puțini făceau check in târziu.
Cazare în Bari
Bari este un oraș drăguț, cochet în care te plictisești după 2-3 zile. Am ajuns luni seara, iar marți erau mai toate obiectivele turistice din zonă închise. Așa că am rămas să ne ducem la mini plaja din zonă și să luăm orașul un pic, la pas.
Prețurile aici sunt mai mult ca decente, pe centrul vechi chiar găsești combo de cafea cu corn la 2-3 euro. În unele zone din Ploiești n-ai norocul ăsta.
Cum ajungi de la aeroport în oraș?
Aeroportul(Bari Airport Karol Wojtyla) este la 12-13 km de oraș. Noi aveam cazarea la 5 minute de Bari Centrale pentru că știam că suntem pe fugă.
Transferul se putea face cu tren, taxi sau autobuz. La ~ 22:00 am aterizat și știam că mai am 2 trenuri pe care le pot lua până se termină cu check in-ul. Am ieșit din aeroport și-am întrebat, la plezneală, pe un nene, dacă autobuzul lui duce în oraș. Era un autobuz cu aer condiționat d-ăla de pe vremuri, manual, pur și simplu partea din spate era desprinsă. Ouh, ok, 1.5 euro dai, atât face.
La retur ne-am dus direct în Bari Centrale și-am luat bilet de la casă: 1 euro transfer. Ok, fie, ieftin. Am plecat după o oră. Nimeni n-avea program, nimeni nu știa când se va întoarce autobuzul 16. Ideea e că trebuie să vă luați marjă de transfer. Oamenii ăștia n-au noțiunea timpului.
Ce e de văzut prin Bari?
Dacă în prima zi ne-am rezumat în a vizita câteva biserici de prin zonă, în ultima zi ne-am gândit că e ok să băgăm și ceva istorie.
Obiective turistice în Bari
Am nimerit în castelul lor și am mai luat pulsul ca să punem la punct niște istorie a zonei. Cel mai interesant lucru din istorie a fost o sală de cinema improvizată, cu un proiector cu un film rulat în 3-4 limbi puse manual de un om. Nimeni nu s-a gândit că omul de acolo ar putea să facă altceva, nu să stea să dea un click la 3-4 minute.
Intrarea este undeva la 9 euro de persoană și 17 pentru a vedea și alte zone. A fost bine că am vizitat varianta ieftină. Din păcate, erau foarte puține lucruri în engleză.
În zona veche a orașului era destul de multă activitate atât pe zi, cât și pe seară. Pe zi ieșeau oamenii cu tarabe de orice fel să vândă, erau cârciumi de familie, iar seara am nimerit oameni care puneau o boxă pe străduțe și cântau.
Totuși, erau foarte multe scutere pe străduțele înguste și noaptea chiar nu prezenta deloc încredere să te plimbi pe acolo. În fapt, se muta totul mai spre zona centrală, cu cârciumi mai cochete.
Probabil că, data viitoare, o să băgăm și zonele mai instagramabile: Alberobello sau Polignano a Mare.
Ce se poate mânca în Bari?
Mi-e greu să știu ce am mâncat pe acolo specific, un prieten a comandat un sandwich cu caracatiță în pâine neagră. Nu mai știu denumirile, iar italienii nu știu ei să scrie pe bon ce și cum.
Cu siguranță o să mă mai întorc în zonă. Mi-a plăcut mult mai mult experiența de aici față de ceea din Roma. Nu e chiar așa de aglomerat, oamenii îți zâmbesc chiar dacă nu te înțelegi cu ei decât dând din mâini.