Procesoarele AMD EPYC Turin de generația a 5-a vor fi lansate în a doua jumătate a anului 2024, a anunțat Lisa Su în timpul discursului său în cadrul Computex 2024. Cipurile de 3 nm marchează debutul arhitecturii Zen 5 de la AMD pentru cipurile pentru centre de date, iar AMD susține că sunt de până la 5,4 ori mai rapide decât cipurile Intel Xeon de generație actuală concurente în sarcinile de lucru cheie AI.
Turin vine în două variante: una cu până la 128 de nuclee Zen 5 standard și alta care utilizează nuclee CPU optimizate pentru densitate numite Zen 5c – acel model se întinde până la 192 de nuclee. Su a mai anunțat că AMD deține acum 33% din piața centrelor de date.
Noile cipuri alimentate cu Zen 5c vor avea până la 192 de nuclee și 384 de fire de execuție fabricate pe nodul de proces de 3 nm, apoi asociate cu o matriță I/O (IOD) de 6 nm înghesuită într-un singur soclu. Cipul este format din 17 chipleturi. Modelele cu cel mai mare număr de nuclee utilizează arhitectura AMD Zen 5c, care utilizează nuclee optimizate pentru densitate, care sunt similare conceptual cu e-core-urile Intel. Cu toate acestea, AMD a lansat acest tip de bază pentru cipurile x86 în centrul de date.
Modelele cu nuclee Zen 5 standard de performanță maximă vin cu 12 matrițe de calcul cu nodul de proces N4P și o matriță IOD centrală de 6 nm, pentru un total de 13 chipleturi.
AMD a afișat o serie de benchmark-uri față de cipurile Xeon concurente ale Intel. AMD susține un avantaj de până la 5,4X într-un model LLM AI (chatbots) față de Xeon, împreună cu un avantaj de 2,5X în modelele de traducere și un avantaj de 3,9X în munca de rezumat. AMD a arătat, de asemenea, un avantaj de 3,1 ori în volumul de lucru științific al NAMD, cu modelul său Turin cu 128 de nuclee și o demonstrație live a lui Turin, care oferă de 4 ori mai multe jetoane pe secundă decât Xeon.
Cipurile Zen 5c cu 192 de nuclee sunt seria ulterioară EPYC Bergamo de la AMD, primul procesor de centru de date x86 din industrie cu nuclee optimizate pentru densitate (Zen 4c). Bergamo ajunge la 128 de nuclee.
Modelele „standard” Turin cu arhitectura Zen 5 se întind la 128 de nuclee, marcând un câștig generațional puternic față de generația actuală EPYC Genoa, care atinge vârful la 96 de nuclee.
Cipurile AMD EPYC Turin cu 192 de nuclee sunt proiectate pentru cea mai mare densitate de nuclee. Au un nucleu Zen 5c optimizat care reduce la jumătate suprafața necesară pentru fiecare nucleu, dar acceptă aceleași caracteristici ca și nucleele Zen 5, făcându-le extrem de atractive pentru hiperscaler (AMD spune că deține 50% din acest segment de piață).
Cipurile Zen 5c Turin vor concura cu cipurile Intel Sierra Forest cu 144 de nuclee, care marchează debutul nucleelor Intel Efficiency (E-cores) în gama sa de centre de date Xeon, și cu procesoarele AmpreOne cu 192 de nuclee Ampre, ca să nu mai vorbim de siliciul personalizat. fiind dezvoltat sau folosit de Google și Microsoft.
Între timp, procesoarele standard Zen 5 EPYC vor prelua viitoarea linie Intel Xeon 6. Turin va fi introdus în plăcile de bază cu același soclu SP5 folosit pentru EPYC Genoa și Bergamo de a patra generație, permițând pur și simplu upgradarea kitului existent la un cip drastic mai rapid. Această tactică accelerează, de asemenea, orice pe plăci de bază și servere mai noi.
AMD a împărtășit, de asemenea, câteva criterii de referință, subliniind avantajele sale pretinse în sarcinile de lucru AI cu cipurile sale EPYC de a patra generație față de modelele Intel concurente.