Cei de la Realme sunt pe piață din 2018 și deși nu sunt atât de cunoscuți precum cei de la Oppo, de care aparțin, detalii aici, aceștia încearcă să își facă loc pe piață prin introducerea de specificații.
Prețul este foarte ok, îl face să fie competitiv cu P40 Lite 5G.
Telefonul vine în 2 variante, cea testată de mine este varianta simplă, dar mai este și o variantă PRO ce are Snapdragon 720G, camere mai ok, sunet mai ok, cel puțin din ce se vede în specificațiile de aici. Practic, ar fi cel mai ieftin telefon sub 2000 de lei cu asemenea specificații.
În afara unui sunet mai puțin convingător și a unei fețe detectate ceva mai greu( cu tot cu sporirea luminii active), nu îi găsesc puncte negative telefonului pentru categoria asta de preț. Aș fi zis inițial că pe partea din dreaptă se apasă cam greu, dar a venit cu o folie care nu era tocmai wow. După ce am dat-o jos n-a mai fost nici cea mai mică problemă.
Display
Are un display LCD de 6.5′ și o rezoluție de 1080×2400 pixeli. Practic, o densitate de 405 PPI. Cel mai important lucru este că are 90Hz. E protejat cu Corning Gorilla Glass 3 exact ca S20 FE.
Poți selecta dacă ecranul să stea pe 60Hz sau pe 90Hz sau automat. Eu l-am ținut tot timpul pe automat.
Cameră
Filmează destul de ok, atât timp cât îl vezi pe ecran. Nu se apropie de P40 Lite 5G, dar pe varianta simplă o bate. E normal, e cumva peste ca buget.
Modulul de camere este un pic ridicat și nu este perfect echilibrat fără husă. Cu husa disponibilă în telefon n-ai nicio treabă.
Ca specificații:
- 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF
- 8 MP, f/2.3, 119˚, 16mm (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm
- 2 MP, f/2.4, (macro)
- 2 MP, f/2.4, (depth)
- LED flash, HDR, panorama
- 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS
Mai este și camera de selfie pe care am folosit-o foarte puțin. Pe zoom maxim nu prea ai ce alege. Încearcă să corecteze cu sharpness la maxim, dar rezultatele nu sunt deloc ok.
- 16 MP, f/2.1, 26mm (wide), 1/3.1″, 1.0µm
- 1080p@30/120fps
Camera video este slăbuță în low light, iar stabilizarea este aproape inexistentă.
Baterie
Se încarcă 50% în 26 de minute. Am testat cu telefonul închis. Are încărcare rapidă de 30W și o baterie de 5000 mAh. Bateria se încarcă full în 1 oră și un pic.
Bateria m-a dus ziua fără probleme, chiar mai mult de atât. Bine, a fost perioadă moartă, n-am butonat atât de mult telefonul.
Stocare
128 de GB de UFS 2.1. Mai mult ca decent în categoria asta de preț. Sigur, nu te lasă nimeni să nu visezi la UFS 3.0, dar probabil că modelele mai scumpe. Nici măcar varianta Pro nu are mai mult.
Pe lângă cele 2 SIM-uri ai și spațiu pentru microSD.
Software
Telefonul a venit cu Android 10 și interfața care seamănă leit cu ceea ce are OPPO sau ce are Oneplus. Ei îi zic Realme UI. Ecranul de 90Hz ajută să fie rapid, dar procesorul nu este chiar unul extrem de rapid, de aceea încurajez orientarea spre varianta Pro.
Simți că este telefon de buget atunci când intră power saver. Pe cele premium nu simți lag, aici taie cam toate resursele.
Aplicații preinstalate au fost câteva ale telefonului + aplicații de la Google.
Deblocarea prin amprentă este foarte rapidă, iar senzorul este în dreapta, deblocarea facială în schimb, nu este chiar ceea ce trebuie. De foarte multe ori mi-a dat fail. Prima dată am crezut că am făcut recunoașterea prost, dar a 2 a oara a făcut la fel.
Telefonul arată și se prezintă foarte bine. Poate să fie best buy în categoria asta de preț. Nu înțeleg de ce atât OPPO, cât și Oneplus, cât și ei merg pe fix același stil pe interfața de android, dar nu zic că îmi displace.
Pe DIGI mi-a agățat un pic rețeaua. Încă nu știu dacă este din vina terminalului sau a celor de la Digi. Cert este că telefonul știe de VoWIFI și VoLTE.
Concluzii
Pro | Contra |
---|---|
refresh rate de 90 Hz | sunet |
mufa jack | |
preț |
E slabut rau telefonul si mai spui ca e si 2000 ron. Studiaza specificatiile de la Samsung Galaxy A51 5G si care costa cu 400 lei mai putin.
Neața Cătălin. Între sub 2000 de lei și 2000 de lei este cale lungă. Telefonul costă undeva la 1200 de lei, A51 e mai scump.