You are currently viewing Ce a fost Windows CE?
hp 320 lx

Ce a fost Windows CE?

Microsoft a lansat Windows CE în noiembrie 1996 ca o nouă versiune de Windows concepută special pentru dispozitive mobile.

Windows CE a adus pentru prima oară interfața sistemului de operare Windows 95 pe dispozitivele mobile. De asemenea, arhitectura acestui sistem de operare a pus bazele viitoarelor sisteme de operare Microsoft pentru mobil.

O versiune compactă și portabilă a Windows-ului

Lansarea Windows-ului CE era necesară o versiune full desktop a sistemului de operare, care la vremea respectivă era bazat pe arhitectura Intel x86, nu era practic pentru rularea pe dispozitivele mobile disponibile la acea vreme. Windows CE reprezintă o platformă complet diferită față de versiunea Desktop a sistemului de operare, ce nu poate rula aplicații concepute pentru Windows 95 sau Windows NT.

Windows HandHeld PC 2000 desktop bazat pe Windows CE 3.0

Windows CE a fost conceput pentru consum redus de energie, compatibilitate cu memorie flash și consum redus de memorie RAM. Cu toate astea Windows CE a împrumutat interfața sistemului de operare Windows 95, inclusiv meniul Start și chiar și o versiune a jocului Solitare.

Windows CE venea preinstalat ca un firmware pe chipul ROM, inclus pe dispozitivele mobile a o mulțime de producători precum: Compaq, NEC, Hewlett-Packard sau LG. De asemenea, Windows CE vine cu aplicațiile Microsoft Office preinstalate: Word, Excel și PowerPoint.

Utilizatorii își puteau sincroniza fișierele cu calculatorul cu sistem de operare Windows folosind un cablu serial RS-232, sau o conexiune infraroșu folosind un perifieric special. Ulterior a fost introdusă și sincronizarea prin rețea.

Când a apărut proiectul Windows CE?

La începutul anilor 90 o nouă categorie de calculatoare a apărut Personal Digital Assistant (PDA). Majoritatea PDA-urilor încăpeau în buzunar, erau alimentate cu baterie, aveau touch-screen și memorie flash.

Ca orice trend nou, Microsoft dorea să i-a parte la acțiune, însă procesoarele Intel x86 consumau prea mult curent pentru a fi puse pe dispozitive mobile.

Așa că Microsoft a început să experimenteze cu diverse potențiale soluții, inclusiv un nou sistem de operare care să funcționeze pe procesoarele cu consum mic de energie.

Windows CE 1.0 desktop

Windows CE provine dintr-un astfel de proiect, ce a avut numele de cod Pegasus. Acesta a fost dezvoltat în 1995 de o echipă în care se aflau și membrii al unor proiecte anterioare de Windows pentru dispozitivele mobile, precum WinPad.

Unii au speculat că CE-ul din Windows CE vine de la “Consumer Electronics” or “Compact Edition”, dar acestea nu au fost recunoscute vreodată oficial de către Microsoft.

În cadrul unui articol din 1998 publicat în Los Angeles Business Journal, Microsoft a oferit un răspuns ambiguu cu privire la ceea ce reprezintă CE din numele sistemului de operare:

“CE doesn’t represent a single concept, but rather implies a number of Windows CE design precepts, including ‘Compact, Connectable, Compatible, and Companion.’”

Scopul proiectului Pegasus era de a face o versiune de Windows pentru dispozitive mobile, capabil de multi-tasking pe 32-biți. Acesta trebuia să funcționeze pe mai multe arhitecturi de procesoare precum SH3, MIPS și ulterior ARM dar și pe tastaturi full QWERTY.

Windows CE 1.0 a fost lansat oficial pe 16 noiembrie 1996. Conform ediției din ianuarie 1997 a BYTE magazine, primele dispozitive din America ce a venit cu Windows CE a fost NEC MobilePro 200, Compaq PC Companion (o versiune rebrenduită a Casio Cassiopeia A-10, care era de asemenea, disponibil în acea perioadă) și LG Electronics HPC.

Toate cele 3 dispozitive au fost comercializate la prețul de aproximativ 650$ (1063$ în banii de azi).

HP 320LX (1997) ce rulează Windows CE 1.0

Presa nu a primit prea bine dispozitivele cu Windows CE 1.0, cu toate astea puțini critici le-au considerat eșecuri. La scurt timp au apărut și fani ale acestor dispozitive, în special ai seriei PC-uri Palmtop de la HP.

Microsoft a continuat să îmbunătățească Windows CE de-a lungul timpului, făcând un salt uriaș de la versiunea 1.0 la 2.x., printre care suport pentru ecrane color mai mari și îmbunățiri pe partea de rețelistică. Această nouă versiune a fost bine primită atât de clienți cât și de presă.

Brandul Windows CE

Ceea ce a început ca un simplu sistem de operare pentru dispozitive mobile în 1996 s-a extins într-un sistem de operare de PDA-uri pentru Pocket PC. Aceste Pocket PC-uri rulau inițial sistemul de operare Windows CE 2.11, care mai târziu s-a transformat într-un sistem de operare pentru smartphone-uri și nu numai.

HP iPaq rx1955 Pocket PC (2007) cu Windows Mobile 5.0

Câțiva ani mai târziu, Microsoft nu a mai promovat brand-ul Windows CE pe dispozitivele sale, ci l-a înlocuit cu Pocket PC 2000 (în aprilie 2000) și cu Windows Mobile 2003, sisteme ce aveau la bază kernelul Windows CE. Chiar și Windows Phone 7, lansat în 2010 avea la bază Windows CE 6.0

Toată gama de sisteme de operare bazate pe Windows CE cuprinde peste 24 de lansări (versiuni) majore și ediții precum:

  • Pocket PC
  • Windows Mobile Classic
  • Windows SmartPhone
  • Pocket PC Phone Edition
  • Windows Mobile Professional
  • Windows Automotive
  • Windows Phone

Windows CE a rămas o platformă foarte importantă pentru Microsoft. În ultimii 24 de ani, Windows CE a rulat pe o gamă variată de dispozitive cum ar fi: ATM-uri, sisteme multimedia pentru mașini, Zune MP3 player, și consola Sega Dreamcast.

Consola Sega Dreamcast cu sistem de operare Windows CE pe care rulează peste 70 de jocuri

În prezent, Windows CE este cunoscut oficial sub numele “Windows Embedded Compact”. Ultima versiune lansată a fost 8.0 în 2013, pentru care va exista suport până în 2023. De-a lungul timpului Microsoft a înlocuit Embedded Compact cu XP Embedded, urmat de NT EmbeddedWindows RT și acum Windows 10 for ARM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.