În ziua de azi există din ce în ce mai multe dispozitive conectate în casele oamenilor, de la calculatoare, telefoane și tablete, până la televizoare, console, Blu-ray-uri și diverse dispozitive IoT.
Scanarea adreselor IP îți oferă un control mai bun asupra rețelei tale.
Folosind câteva comenzi simple puteți scana rețeaua pentru a vedea ce IP-uri au fost asociate dispozitivelor.
Alocarea IP-urilor
Înainte de a prezenta modurile de a scana o rețea, să vorbim puțin despre modurile de alocare a IP-urilor.
Acestea se împart în două categorii: cu alocare dinamică sau cu alocare statică.
Alocarea dinamică a IP-urilor
Protocolul care se ocupă de alocarea dinamică a IP-urilor se numește DHCP (care vine de la Dynamic Host Configuration Protocol).
Acesta alocă IP-uri automat dispozitivelor imediat ce acestea sunt conectate în rețea.
În cazul rețelelor de acasă sau a rețelelor mici funcția DHCP face parte din router, iar în cazul companiilor mari funcția este preluată de servere.
În momentul conectării unui dispozitiv în rețea, routerul / serverul identifică adresa fizică unică (MAC) a plăcii de rețea și îi alocă un IP (dintr-o clasă predefinită) pentru o perioadă limitată de timp.
Protocolul DHCP permite, de asemenea, și rezervarea IP-urilor pentru o perioadă nedeterminată, în baza unui tabel ce conține adresa MAC a fiecărui dispozitiv și adresa IP dorită.
Funcția DHCP este foarte utilă și eficientă în administrarea unei rețele, oferind numeroase avantaje.
Alocarea statică a IP-urilor
Alocarea statică a IP-urilor se poate face atât într-o rețea în care serviciul DHCP este activ, cât și într-o în care acest serviciu nu este disponibil.
Alocarea statică a IP-urilor presupune introducerea manuală pe fiecare dispozitiv conectat în rețea a adresei IP a acestuia, Subnet Mask, Default Gateway și Primary DNS.
Această alocare se folosește într-o rețea cu foarte puține dispozitive sau în cazul unor furnizori de internet, dacă clientul a ales opțiunea de a avea IP fix.
Scanarea IP-urilor
Toate sistemele de operare (Windows, Linux și MacOS), conțin comenzi și aplicații rudimentare de rețelistică care pot fi folosite pentru scanarea și diagnosticare rețelelor.
- click Start – scrie cmd – click dreapta pe Command Prompt
- în fereastra Command Prompt scrieți una dintre următoarele comenzi, apoi apasă Enter:
- ipconfig – această comandă afișează toate setările de rețea a tuturor plăcilor de rețea disponibile în calculator. De aici poți afla adresa IP, Subnet Mask și Default Gateway-ul PC-ului. Pentru Linux și MacOS comanda este Ifconfig.
- arp -a – această comandă va afișa o tabelă cu IP-urile și adresele MAC asociate acestora, precum și tipul de alocare (dinamic sau static) pentru toate dispozitivele din rețea.
- Ping – afișează latență conectivității între calculator și alt echipament din rețeaua locală sau din internet.
De asemenea, pentru a vedea ce dispozitive dintr-o anumită clasă IP au ping se va folosi următoarea comandă:
for /l %i in (1,1,254) do @ping 192.168.1.%i -w 10 -n 1 | find "Reply"