Microsoft testează versiuni Insider care utilizează formatul modern de fișier ReFS în loc de NTFS mai obișnuit pentru o instalare curată a Windows 11.
Când instalați o versiune acceptată de Windows folosind un ISO sau de pe o unitate USB, puteți alege ReFS sau formatul NTFS implicit când ajungeți la ecranul de „configurare”, unde introduceți regiunea și limba și cheia de licență.
Deși nu este menționat în mod explicit în notele de lansare ale Microsoft pentru versiunea Insider 27823 (Canary), PhantomofEarth pe X a observat această opțiune de stocare flexibilă.

Sistemul de fișiere ReFS
ReFS înseamnă „Resilient File System”. A fost folosit pentru unități secundare, începând cu Windows 8. Cu toate acestea, nu a fost disponibil ca parte a unei unități Windows bootabile. Cu toate acestea, se pare că acest lucru s-ar putea schimba printr-o opțiune de stocare flexibilă.
Noul sistem de fișiere promite să rezolve problemele cu „NT File System” (NTFS), inclusiv protecția împotriva corupției datelor, performanța îmbunătățită a sarcinii de lucru și scalabilitatea pe volume mari. Sumele de verificare pentru metadate și datele fișierelor obțin o rezistență mai bună.
Când o unitate formatată ReFS citește sau scrie fișiere, examinează suma de verificare pentru a asigura acuratețea. Ideea este să detectați corupția în unitatea dumneavoastră în timp real. Este, de asemenea, integrat cu funcția Spații de stocare din Windows 11. Cu ReFS, Windows poate detecta coruperea datelor și poate repara problemele prin copierea unor copii alternative de date ale fișierelor pe o unitate separată. Pe lângă verificarea corupției datelor, un scaner automat al integrității datelor remediază corupția. Deci, este un sistem de fișiere cu corecție automată care vă protejează datele mai proactiv decât NTFS. O unitate formatată cu ReFS ar putea face ca utilitarele de verificare a discului, cum ar fi instrumentul încorporat chkdsk, să fie depășite.
Va putea ReFS să înlocuiască NTFS?
NTFS este un sistem de fișiere disponibil pe scară largă și a fost standardul pentru sistemele Windows. S-a dovedit că are multe beneficii, cum ar fi:
- suportul pentru volume mai mari – până la 256 TB
- stabilitate
- criptare BitLocker
- suport pentru unități detașabile
ReFS dimpotrivă:
- nu este disponibil pe scară largă
- nu puteți porni în Windows de pe acesta
- compresia sistemului de fișiere nu este disponibilă
- stocarea nu este complet stabilă
- de asemenea, merită remarcat faptul că un volum ReFS poate fi accesat de alte sisteme de operare formatate cu NTFS
- ar putea exista probleme de compatibilitate cu sistemul de operare moștenit. De exemplu, Windows 7 sau 8 nu îl poate folosi fără câteva modificări în Windows Registry
- Windows 10 și 11 au dificultăți cu el pe sisteme mai vechi
- anumite aplicații ar putea să aibă incompatibilități cu sistemul de fișiere
Lasă un răspuns