You are currently viewing Microsoft va abandona Control panel
Control Panel icons in Windows 10 20H2

Microsoft va abandona Control panel

După aproape patruzeci de ani de prezență constantă în Windows, Control Panel va fi trecut pe linie moartă de Microsoft. Compania a confirmat recent, într-un document de suport, că această interfață de control va fi înlocuită treptat de aplicația Settings, lansată inițial în Windows 8 (2012).

Control Panel a fost un instrument esențial pentru utilizatorii Windows încă din 1985, când a fost introdus pentru prima dată în versiunea 1.0 a sistemului de operare. De-a lungul timpului, a evoluat pentru a deveni o interfață accesibilă pentru configurarea sistemului de operare și a aplicațiilor terțe, oferind o soluție prietenoasă pentru editarea fișierelor de configurare sau a registrului de sistem, dacă nu știai să folosești linia de comandă (CMD).

Însă, odată cu introducerea aplicației Settings, Microsoft a început să mute treptat funcțiile Control Panel în această nouă interfață, mult mai modernă și optimizată pentru ecrane tactile. Cu toate acestea, nu toate setările au fost migrate complet, iar Control Panel a continuat să coexiste pentru a oferi acces la funcționalitățile mai vechi sau pentru compatibilitate cu anumite aplicații.

Confirmarea oficială că interfața de administrare Control Panel este „în proces de a fi eliminată” vine la pachet cu sugestia Microsoft ca utilizatorii să folosească aplicația Settings.

Vestea vine ca o confirmare a unor zvonuri și speculații care circulă de mai bine de un deceniu în comunitatea tech. Primele indicii că gigantul din Redmond ar putea înlocui Control Panel cu o alternativă prietenoasă cu ecranele tactile au apărut în 2011.

Suspiciunile s-au intensificat în 2015, când Brandon LeBlanc, managerul senior al programelor Microsoft de la acea vreme, a spus că aplicația Settings va înlocui în cele din urmă Control Panel și că „nu toate funcțiile sale vor fi transferate”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.