Apple a creat servere și sisteme de operare personalizate pentru cloud-ul său AI

apple logo

Apple a dezvăluit că și-a creat propriul Data Center – servere care utilizează siliciul intern și sistemul de operare – la Worldwide Developer Conference (WWDC) de luni.

Cupertino nu a anunțat de fapt serverele sau sistemul de operare (și nu a abordat niciodată zvonurile cu privire la planul său de a face procesoare la nivel de centru de date). În schimb, referințele la cipuri și OS pot fi găsite împrăștiate în multele anunțuri despre funcțiile AI și actualizările de produse.

Aceste funcții AI se bazează pe ceea ce Apple numește „Private Cloud Compute” – un mediu în afara dispozitivului în care iGiant rulează „modele mai mari, bazate pe server”, care fac AI mai bine decât modelele pe care Cupertino le încarcă pe iThings.

Apple descrie dispozitivele din Private Cloud Compute ca fiind „hardware de server personalizat care aduce puterea și securitatea siliciului Apple în centrul de date”. Cupertino folosește și termenul „nod de calcul”, dar nu este clar dacă acesta este un sinonim pentru „server”. Apple a creat și mai multă confuzie, discutând despre un „cluster de calcul privat în cloud” ca fiind inclus în servicii atunci când utilizatorii iThing apelează la cloud pentru resurse AI indisponibile pe dispozitivele lor.

Oricare ar fi termenul corect pentru sisteme și configurația lor, Apple spune că folosesc „aceleași tehnologii de securitate hardware folosite în iPhone, inclusiv Secure Enclave și Secure Boot”.

Sistemele rulează un nou sistem de operare pe care Apple l-a descris ca „un subset întărit al bazelor iOS și macOS, adaptat pentru a suporta sarcinile de lucru a modelului de Large language (LLM) în timp ce prezintă o suprafață extrem de îngustă”.

Acest sistem de operare omite „componente care sunt în mod tradițional critice pentru administrarea centrului de date, cum ar fi shell-urile de la distanță și instrumentele de introspecție și observabilitate a sistemului”, a scris Apple. Chiar și tipul de telemetrie de care au nevoie inginerii de fiabilitate a site-ului care mențin cloud-ul Apple în funcțiune a fost evident redus la minimum pentru a oferi „doar un set mic și restrâns de valori operaționale” – astfel încât informațiile procesate de modelele Apple sunt inaccesibile altor oameni decât utilizatorilor finali cărora le sunt furnizate. Cu alte cuvinte, administratorii de sistem cloud nu pot accesa informațiile personale „chiar atunci când lucrează pentru a rezolva o întrerupere sau un alt incident grav”.

Apple nu a dezvăluit altfel nicio informație despre procesoarele serverelor.

Prezența aceleiași tehnologii Secure Enclave și Secure Boot precum cele utilizate în iPhone sugerează că siliciul împărtășește unele elemente ale modelelor din seria A pe care Apple le folosește în smartphone-urile și tabletele sale de vârf.

Seria A se mândrește cu un motor neuronal cu 16 nuclee – același număr de nuclee găsit în procesorul M4 recent anunțat oferit în iPad Pro.

Cel mai recent cip iPhone – A17 – folosește setul de instrucțiuni Arm v8.6A. Se crede că M4 folosește versiunea mai modernă v9.4.

Poate că Apple a gătit un cip personalizat pentru aceste servere. Cu siguranță funcționează la o scară care face acest lucru fezabil.

Indiferent ce se află în interior, utilizarea de către Apple a siliciului bazat pe Arm pentru serverele AI este încă o dovadă – dacă ar fi fost nevoie – că arhitectura Arm este pregătită pentru serviciul centrului de date în aplicații solicitante.

AWS, Google, Oracle și Microsoft oferă servere Arm-powered în cloud-urile lor publice pentru sarcini de lucru cu uz general și le prezintă ca oferind preț/performanță superioară în comparație cu cipurile Intel și AMD pentru unele locuri de muncă.

În adevăratul mod Apple, mai avem un lucru de remarcat: absența a ceva asociat cu aceste servere cloud care sugerează că compania intenționează să revină la afacerea de a vinde către centrul dumneavoastră de date, un domeniu pe care l-a abandonat cu peste un deceniu în urmă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.