You are currently viewing Vitezele 6G au atins viteze de 100 Gbps
6G

Vitezele 6G au atins viteze de 100 Gbps

Oamenii de știință din Japonia au transferat pentru prima dată date la 100 de gigabiți pe secundă în benzi de lungimi de undă de înaltă frecvență pe o distanță de 100 de metri.

Un consorțiu de companii din Japonia a construit primul dispozitiv 6G de mare viteză din lume, capabil să transmită date la viteze vertiginoase de 100 gigabiți pe secundă (Gbps) la mai mult de 90 de metri – de până la 20 de ori mai rapid decât 5G .

Aceste viteze de transfer de date sunt echivalente cu transferul wireless a cinci filme HD pe secundă și, potrivit Statista, de până la 500 de ori mai rapidă decât viteza medie 5G T-Mobile din S.U.A.

Rezultatele noilor teste, anunțate pe 11 aprilie într-o declarație comună, arată că dispozitivul wireless al consorțiului a transmis date la 100 Gbps în interior peste banda de 100 gigaherți (GHz) și în exterior în banda de 300 GHz – care se află sub infraroșu în spectru electromagnetic. Testele au fost efectuate pe o înălțime de 100 de metri, au spus reprezentanții consorțiului în declarație.

Tehnologia 5G poate atinge o viteză maximă teoretică de 10 Gbps.

Deja se lucrează la standardizarea tehnologiei 6G, ce urmează a fi lansată comercial undeva prin 2030.

Care este diferența între 5G și 6G?

Principalele diferențe dintre 5G și 6G constă în benzile de frecvență ale spectrului electromagnetic în care funcționează. Operarea în benzi mai înalte înseamnă în general viteze mult mai mari.

Semnalele 5G sunt transmise în mod obișnuit în benzi sub 6 GHz și extinse în benzi de aproximativ 40 GHz – cunoscute sub numele de „benzi de unde milimetrice”, conform 6GWorld.

6G, pe de altă parte, este de așteptat să folosească benzi de frecvență mai înaltă, cunoscute sub numele de benzi „sub-THz”, care sunt între 100 GHz și 300 GHz, potrivit Nokia. Transmisia în această regiune profită de avantajul vitezei mai mari, dar are dezavantajul unei interferențe mai mari cu mediul înconjurător, semnalele fiind mai probabil să se blocheze – în special în interior.

În testele anterioare, oamenii de știință au atins viteze 6G mai rapide, dar pe distanțe mult mai scurte. O echipă diferită de oameni de știință din Japonia, de exemplu, a demonstrat viteze 6G record la nivel mondial de până la 240 Gbps, dar numai la 20 m, publicându-și descoperirile pe 10 februarie în jurnalul IEICE Electronics Express.

Reamintesc faptul că în ianuarie 2022, China a reușit să atingă viteze de peste 200 Gbps pe 6G.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.