Fie că e vorba de baterii de telefon sau de laptop, există multe mituri despre cum să îți încarci bateria, dar care sunt adevărate și care îți distrug bateria?
De-a lungul anilor am fost învățați:
- să ”formatăm” bateria prin a o ține la încărcat 12 ore înainte de a utiliza telefonul pentru prima oară
- să așteptăm să se descarce bateria complet înainte de a o încărca și să nu întrerupem procesul de încărcare până când acesta nu e complet
- să nu lăsăm bateria la încărcat peste noapte
- să încărcaâi telefonul oprit pentru a nu solicita bateria în timpul încărcării
Cei de la Bright Side au făcut un top cu mituri legate de modul de încărcare al bateriilor.
Mitul 1 – Nu încărca bateria peste noapte
Mulțumită tehnologiei moderne a bateriilor litiu-ion, vă puteți încărca liniștiți bateriile peste noapte. Aceste baterii opresc încărcarea atunci când sunt complet încărcate.
Cu toate acestea am observat că dacă ți telefonul la încărcat peste noapte, dimineața când îl scoți de la încărcat, bateria pierde rapid primele 2 procente, lucru care nu se întâmplă dacă telefonul este scos de la încărcat la scurt timp după ce procesul de încărcare s-a finalizat.
De asemenea, acest mit este alimentat și de faptul că bateriile mai vechi dacă sunt ținute la încărcat peste noapte în timp se umflă dar și că pierderea autonomiei bateriei în timp este cumva asociată cu ținerea la incărcat timp îndelungat.
Mitul 2 – Să aștepți să se descarce bateria complet înainte de a o pune la încărcat
Bateriile litiu-ion au un număr limitat de cicluri de încărcare.
De exemplu: bateriile iPhone au o limită de 500 de cicluri de încărcare. Un ciclu de încărcare înseamnă o încărcare completă de la 0 la 100%. Dacă încărcați bateria de la 90 la 100%, veți folosi doar a zecea parte dintr-un ciclu de încărcare.
Ca să nu uzați un ciclu complet de încărcare este recomandat să vă încărcați telefonul de mai multe ori pe parcursul zilei (dacă aveți posibilitatea desigur).
Conform experților, o baterie va rezista mai mult timp dacă este menținută la un nivel de încărcare cuprins între 40 și 80%.
În trecut experții recomandau descărcarea completă a bateriei, dar astăzi din ce în ce mai multe baterii au încorporat un sistem de calibrare. Aceste baterii elimină necesitatea calibrării, însă dacă observaâi că telefonul se descarcă rapid, ar fi bine să îi faceți o calibrare manuală din când în când.
Mitul 3 – Să nu lăsați încărcătorul în priză
Deși este comod pentru că nu trebuie să îl cauți de fiecare dată, regulile de siguranță spun că încărcătorul trebuie scos din priză imediat ce bateria a fost încărcată. Asta deoarece un incendiu poate apărea din cauza unei supratensiuni.
Totuși. probabilitatea producerii unei supratensiuni, în special în oraș este foarte rară. Așa că această măsură de siguranță este inutilă. Cu toate acestea, sunt câteva situații în care este recomandată scoaterea încărcătorului din priză:
- casa nu are împământare și astfel apar frecvent supratensiuni și întreruperi de alimentare electrică
- aveți animale care se plimbă libere prin casă și astfel pot deteriora cabliurile de alimentare
- sunteți (frecvent) inundați de vecini
- incărcătorul se încălzește și face zgomot chiar și atunci când telefonul nu este conectat (în acest caz este recomandată schimbarea încărcătorului)
Așadar decizia vă aparține dacă lăsați încărcătorulîn priză sau nu.
Mitul 4 – Laptopurile ar putea să nu funcționeze bine dacă sunt ținute în permanență la încărcat
Același lucru este valabil cu bateriile de laptop, ca în cazul celor de telefoane: bateriile moderne opresc încărcarea când ajung la 100%.
Pentru orice eventualitate, experții recomandă o descărcare completă a bateriei o dată pe lună.
Supraîncălzirea laptopului poate fi cauzată de praful strâns în ventilatoare sau de pasta termică de pe procesor ce trebuie schimbată.
Voi cum încărcați bateriile telefoanelor / tabletelor / laptopurilor ?