raspberry pi 4 model braspberry pi 4 model b

Recent am luat un Raspberry Pi pentru a rula diverse servere pe el. Tot atunci am achiziționat și 2 carduri microSD, câteva cabluri de rețea și un Raspberry Pi POE+ Hat pe care să îl folosesc ulterior cu un switch POE.

Ce vom găsi în articol?

Ce e POE? Și de ce este util?

POE, sau Power Over Ethernet, este un standard prin care poți alimenta diverse echipamente de rețea sau chiar camere de supraveghere, cu consum mic de energie, direct prin cablul de rețea, fără a mai fi nevoie de conectare la priză.

Acest lucru este foarte util pentru echipamentele montate departe de o sursă de curent.

Cum mi-am propus să cumpăr mai multe Raspberry Pi-uri pentru diverse servere, voi apela la soluția POE, pentru a înjumătății numărul de cabluri și pentru a nu aloca un prelungitor dedicat acestor mini-servere.

Raspberry oferă un Hat (ajuns la generația a doua) ce permit alimentare POE pentru Raspberry Pi. Găsiți mai jos specificațiile celor două versiuni:

Specificații Raspberry Pi HatPOEPOE+
StandardIEEE 802.3af PoE IEEE 802.3at-2003 PoE
Input Voltage37–57V DC, Class 2 device37-57 V DC, Class 4 device
Output voltage5V/2.5A DC 5 V DC/4 A
Cooling25mm x 25mm brushless fan for processor cooling25 mm × 25 mm brushless fan delivering 2.2 CFM for processor cooling
Featuresfan controlfully isolated switched-mode power supply; fan control
Operating temperature0 °C to +50 °C

După cum se poate vedea și în tabelul de mai sus, odată cu cea de-a doua generație, POE+ Hat permite alimentarea unor consumatori puțini mai mari decât în cazul primei generații, lucru foarte util în cazul în care conectezi HDD-uri la Pi pentru a configura un NAS, de exemplu.

Un alt avantaj îl constituie faptul că Hat-ul vine cu un ventilator inclus, astfel nu mai trebuie cumpărat un sistem de răcire suplimentar.

Dezavantaje

În ceea ce privesc dezavantajele, noul POE+ hat nu permite alimentarea pe cablu USB, în timp ce acesta este conectat.

Dacă încercați să conectați alimentarea pe USB, în timp ce Hat-ul este montat pe Pi, se va crea o suprasarcina si se va produce un zgomot deranjant ca cel din video-ul de mai jos.

Un alt dezavantaj îl reprezintă obligativitatea de a folosi un Switch sau Injector POE+, pentru ca HAT-ul să fie folosit la capacitatea maximă.

Concluzii

Prețul acestui Hat este undeva sub 100 lei, ceea ce nu este nici mult dar nici tocmai puțin pentru un feature ce ar fi putut fi inclus direct în dispozitiv, permițând astfel conectarea altor ”periferice” pe interfața GPIO.

Păreri ProPăreri Contra
alimentare directă prin cablu de rețeadispozitivul nu mai poate fi alimentat prin USB
putere mai mare de alimentarenu este inclusă în dispozitiv funcția POE+
ventilator inclus

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *