Astăzi se împlinesc 50 de ani de la apariția Ethernet. Pe 22 mai 1973, Bob Metcalfe a trimis o notificare către șefii de la PARC (Palo Alto Research Center) -o companie Xerox faimoasă pentru o mulțime de invenții în domeniul IT.
Bob Metcalfe a câștigat în 2022 premiul Turing, cel mai mare premiu din industrie, pentru crearea standardului Ethernet.
Numele premiului Turing, numit după pionierul și faimosul spărgător de coduri al celui de-al Doilea Război Mondial Alan Turing, și este acordat de Asociația pentru Mașini de Calcul și vine cu un premiu de 1 milion de dolari. Este adesea numit Premiul Nobel al informaticii.
Metcalfe a fondat, de asemenea, 3Com, o companie care a profitat foarte mult din comercializarea Ethernetului și a lucrat ca editorialist, profesor și capitalist de risc, printre alte cariere.
„Este a șasea mea carieră”, a spus Metcalfe într-un interviu. El scrie software pentru a încerca să folosească computerele pentru a simula centralele de energie geotermală și alte sisteme complexe din lumea reală.
„Atitudinea mea este că vreau să fac simulare nu pentru a optimiza lucrurile, ci pentru a le descoperi”.
a spus Metcalfe
Ethernet prin cablu a început la Xerox PARC cu viteze de transfer de date de 2,94 megabiți pe secundă. Acum a atins 800 de gigabiți pe secundă – de aproximativ 272.000 de ori mai rapid. O altă dublare este în lucru, la 1,6 terabiți pe secundă.
Porturile Ethernet au dispărut treptat de pe laptopuri și nu au ajuns niciodată pe telefoane. Dar tehnologia a fost adaptată la standardele Wi-Fi, aducând un nou confort internetului. (Metcalfe preferă numele original al Wi-Fi, Wireless Ethernet.)