You are currently viewing VMware ESXi nu mai este gratuit

VMware ESXi nu mai este gratuit

Din noiembrie de când a cumpărat VMware, Broadcom a făcut multe modificări importante în cadrul companiei.

În decembrie, Broadcom a început să concedieze mii de angajați și a încetat să vândă versiuni cu licență perpetuă ale produselor VMware, împingându-și clienții spre abonamente software mai stabile și mai profitabile. În ianuarie, și-a încheiat programele de parteneri, putând perturba vânzările și serviciile pentru mulți utilizatori ai produselor sale.

Săptămâna aceasta, Broadcom face o schimbare la scară mai mică, dar posibil mai relevantă pentru utilizatorii casnici ai produselor sale: versiunea gratuită a vSphere Hypervisor de la VMware, cunoscută și sub numele de ESXi, este retrasă.

ESXi este ceea ce este cunoscut sub denumirea de „hipervizor bare-metal”, un software ușor care rulează direct pe hardware fără a necesita și un sistem de operare. ESXi vă permite să împărțiți resursele fizice ale unui PC (procesoare și nuclee CPU, RAM, stocare, componente de rețea și așa mai departe) între mai multe mașini virtuale. ESXi acceptă, de asemenea, passthrough pentru accesorii PCI, SATA și USB, permițând sistemelor de operare găzduite acces direct la componente precum plăcile grafice și hard disk-uri. VMWare ESXi se putea instala chiar și pe Raspberry Pi.

Versiunea gratuită de ESXi avea limite în comparație cu versiunile complete și plătite de întreprindere – putea suporta doar până la două procesoare fizice, nu a venit cu niciun suport software și nu avea funcții automate de echilibrare a sarcinii și de gestionare. Dar a fost totuși util pentru entuziaști și pentru utilizatorii casnici care doreau să ruleze servere de acasă multifuncționale sau să împartă resursele unui sistem între Windows și una sau mai multe distribuții Linux, fără Dual Boot. A fost, de asemenea, un instrument util pentru persoanele care au folosit versiunile de întreprindere ale vSphere Hypervisor, dar doreau să testeze software-ul sau să învețe dezavantajele lui fără a plăti licențele.

Pentru cel din urmă grup, este încă disponibilă o probă de 60 de zile a software-ului VMware vSphere 8. Aceștia fi mai bine să încerce să migreze la un produs alternativ, cum ar fi Proxmox, XCP-ng sau chiar la capabilitățile Hyper-V încorporate în versiunile Pro de Windows 10 și Windows 11.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.