În mod normal, procesul de instalare a unui sistem de operare pe Raspberry Pi presupune folosirea unui laptop sau a unui calculator cu Card Reader și un card microSD / stick USB sau SSD, ce trebuie de fiecare dată scos din Raspberry Pi și introdus în calculator, mai multe detalii găsiți aici.
Cei de la Raspberry Pi au lansat zilele trecute o versiune Beta a unui nou bootloader ce permite instalarea sistemelor de operare direct din rețea, fără a mai fi nevoie de un calculator. Această nouă funcție Network Install permte lansarea aplicației Raspberry Pi Imager direct pe Raspberry Pi 4 sau pe Raspberry Pi 400 prin descărcarea acesteia de pe Internet folosind un cablu de rețea. Odată descărcată aplicația aceasta poate rula în memoria Raspberry Pi și poate scrie sistemul de operare pe un card SD gol sau pe un stick USB.
Cum să folosiți Network Install?
Pentru a putea folosi noua funcție Network Install, trebuie în primul rând instalată versiunea Beta a noului bootloader.
Actualizarea bootloaderului este necesară pentru toate plăcile aflate deja pe piață. Însă odată cu încheierea campaniei de testare Beta, toate plăcile noi Raspberry Pi vor fi livrate cu noua versiune de bootloader, iar acest pas nu va mai fi necesar.
Instalarea noului bootloader
Din ”păcate”, pentru a instala noul bootloader este în continuare nevoie de introducerea unui card microSD într-un laptop.
Atenție!
Datele de pe cardul microSD pe care îl veți folosi pentru actualizarea bootloaderului vor fi șterse.
În aplicația Raspberry Pi Imager, click pe butonul Choose OS, din fereastra Operating System selectați Misc utility images, apoi selectați Beta Test Bootloader.
Următorul pas este selectarea ordinei bootării:
- SD Card Boot
- USB Boot
- Network Boot
După ce ați scris cardul microSD introduceți-l într-un Raspberry Pi și porniți-l. LED-ul de pe Raspberry Pi va pâlpâi intermitent iar ecrtanul va deveni verde indicând faptul că actualizarea a avut succes.
Revenirea la bootloaderul default
Dacă doriți să reveniți la bootloaderul vechi (default), trebuie să folosiți următoarea comandă:
$ sudo rpi-eeprom-update -f $(rpi-eeprom-update -l)
Sau puteți folosi Raspberry Pi Imager și să urmăriți instrucțiunile din videoclipul de mai sus, singura diferență fiind alegerea Bootloader în loc de Beta Test Bootloader.
Folosirea opțiunii Network Boot
Acum că actualizarea bootloaderului s-a încheiat cu succes, totul ar trebui să funcționeze la fel ca înainte.
Acum când veți porni Raspberry Pi, acesta va căuta să booteze de pe cardul SD, apoi de pe stickul USB și așa mai departe. Va continua să facă asta până ce va găsi o partiție de pe care să booteze. În câteva secunde pe ecran va fi afișat diagnosticul cu ccea ce se întâmplă.
În cazul în care introduci cardul microSD pe care l-ați folosit îninte de actualizare Raspberry Pi ar trebui să booteze în sistemul de operare de pe acesta.
Însă Raspberry Pi va verifica și dacă este conectată și o tastatură la acesta.
Dacă aveți o tastatură conectată la Pi și un card SD gol sau pur și simplu nu aveți un card introdus în acesta, veți vedea ceva diferit.
Dacă aveți o tastatură conectată (în cazul în care avețiun Raspberry Pi 400, aceasta va fi întotdeauna conectată) iar Raspberry Pi nu găsește un sistem de operar, acesta va arăta noul ecran Network Install.
În fundal, Raspberry Pi încă încearcă să găsească un sistem de operare pe care să îl încarce. Însă acum puteți porni procesul de instalare din rețea apăsând tasta Shift pentru 3 secunde. Va trebui să confirmați că doriți pornirea procesului de instalare din rețea apăsând tasta Space, când vă este cerut acest lucru, apoi veți fi rugat să introduceți un cablu de rețea pentru a conecta Pi-ul cu routerul dumneavoastră.
În momentul în care cablul de rețea este detectat și conexiunea la Internet stabilită, va începe procesul de descărcare al Raspberry Pi Imager. Dacă apare o eroare în timpul descărcării încercați iar.
După ce Rapberry Pi Imager a fost descărcat cu succes, acesta se va deschide ca pe calculator și veti putea alege sistemul de operare pe care doriți să îl descărcați și instalați pe Raspberry Pi.
Odată cu actualizarea Raspberry Pi OS din aprilie 2022, dispare numele de utilizator pi și mai apar niște pași suplimentari în procesul de instalare, detalii aici.