Sunt genul de persoană care investește pe termen lung, dovadă calculatorul de peste 13 ani, în care nu prea am mai investit bani (decât în măsura în care se mai strica una alta).
Criterii în alegerea configurației
În alegerea unui sistem trebuie să vă răspundeți la următoarele întrebări:
- Ce vreau să fac pe noul calculator?
- Câți ani doresc să țin noul calculator?
- Ce buget sunt dispus să aloc?
Prima întrebare pe care o pun tuturor persoanelor care îmi cer ajutorul în alegerea unei configurații este: ce doresc de la acel calculator?
Pentru a alege cea mai eficientă configurație care să răspundă nevoilor voastre, primul pas este întocmirea unei liste a tuturor aplicațiilor și / sau jocurilor care vor urma să fie rulate pe acel calculator.
Întebări de genul Cât voi folosi calculatorul? sau Cât de des voi deschide aplicația / jocul X sau Y? sunt total greșite.
Important este ceea ce faci cu sistemul în timpul în care îl folosești!
Revenind la lista de software-uri, odată întocmită, duceți-vă pe site-ul fiecărui producător și verificați configurația recomandată pentru rularea lor.
Odată extrase configurațiile recomandate pentru toate aplicațiile, sistemul pe care îl veți cumpăra trebuie să fie puțin mai performant decât cea mai performantă configurație recomandată.
Acest lucru este valabil indiferent de bugetul alocat sau numărul de ani la care decideți să schimbați sistemul.
Răspunsul la cea de-a doua întrebare, vine ca o concluzie la răspunsurile primelor două întrebări.
Astfel că o să vă las pe voi să vă răspundeți la această întrebare atunci când vă veți decide să achiziționați un nou calculator
După cum am spus nu schimb calculatoarele foarte des. Motivul este unul cât se poate de simplu: componente ieftine (average performance) vs. componente scumpe (high performance)
Schimbarea sistemului la 2 – 3 ani, presupune cumpărarea unor componente mai ieftine pe care să le schimbi periodic
Comparativ, pe o perioadă de 10 ani, veți cheltui mai mulți bani într-un sistem ce va fi înlocuit după 2 – 3 ani ( în special din cauza banilor pierduți la revânzare) față de un sistem pe care îl schimbați peste 10 ani și care se amortizează mult mai bine.
În plus, cu un sistem ieftin nu veți ajunge niciodată la performanțele unei configurații premium.
Astfel, în alocarea bugetului, trebuie avut în vedere atât atingerea configurației recomandate stabilite, cât și setarea unui buget care să nu vă afecteze cheltuielile totale lunare.
schimbare la 2 – 3 ani | schimbare la 10+ ani |
Avantaje – componente ieftine (buget redus) | Avantaje – performanță maximă – timp redus pentru editare foto / video la rezoluții 4K / 8K și cu număr mare de cadre / secundă – jocuri ce vor rula pentru mai mulți ani la rezoluții mari și număr mare de FPS |
Dezavantaje – performanță mediocră – mai mult timp pentru editare foto / video – jocuri cu număr mai mic de FPS-uri – în 2 – 3 ani noile jocuri vor merge foarte prost sau deloc -banii pierduți la revânzarea componentelor / sistemului | Dezavantaje – componente scumpe |
Vechea mea configurație
Desktop-ul meu e bătrân, atât de bătrân încât are floppy 🙂 … nu d-ala mare, nu e chiar atât de bătrân
În cei aproximativ 13 ani s-au mai stricat multe la el: floppy, DVD, porturi SATA, memorii RAM, plăci video, HDD-uri…
Ce mai e (parțial) funcțional?
- Placa de bază Gigabyte EP45T-UD3LR
- Procesorul Intel Core 2 Quad Q6600
- 3 GB RAM
- Placă video AMD Radeon R7 200
- SSD Kingston 128 GB
Noul sistem
M-am hotărât să revin pe AMD. De foarte mult timp urmăresc ce apare, ce stocuri sunt și la ce prețuri.
De 1 mai am aruncat în coș:
- o placă de bază GIGABYTE AORUS X570 ULTRA – 1.599,99 Lei
- un kit dual channel Corsair Vengeance LPX Black 64GB(2x32GB), DDR4, 3000MHz, CL16 – 1.771,99 Lei
- o sursă GIGABYTE Aorus P850W, 80+ Gold, 850W, Full Modulară – 649,00 Lei
- un Blu-Ray Writer LG – 395,99 Lei
Am fost întrebat de cătreun prieten, De ce am ales o placă de bază așa scumpă?
Am să îi răspund mai în detaliu aici.
În primul rând, cum am mai spus, acest nou calculator plănuiesc să îl țin mai mult de 10 ani. Din experiența cu vechiul sistem (a cărei configurații am detaliat-o mai sus), într-o perioadă atât de lungă de utilizare sunt șanse mari să se mai strice una alta în timp. De aceea este bine să ai niște sloturi m.2 de rezervă.
De asemenea, aveam nevoie de o placă de bază care să suporte ceva mai mult RAM decât cel instalat inițial.
De ce nu aștept Ryzen 4000?
În ceea ce privește procesorul, aveam de ales între a lua cel mai ieftin procesor cu Vega pe care să îl schimb când apărea Ryzen 4000, sau să iau direct Ryzen 9 3900X.
Întru-cât pe placa de bază aleasă nu merg procesoarele Athlon cu Vega (care sunt cele mai ieftine, aproximativ 220 lei), cu de la Ryzen 3 în sus (care ajunge pe la 400 – 500 de lei), nu era rentabil să iau un procesor pe care să dau 500 lei și care să îl schimb în mai puțin de 6 luni.
Pentru că procesoarele AMD Ryzen 9 atât 3900X, cât și 3950X sunt cam greu de găsit pe stoc și au prețuri care fluctuează foarte mult, m-am decis să iau un Ryzen 9 3900X.
În plus, așa cum ne-au obișnuit cei de la AMD, noile procesore vor intra cu prețuri destul de mari și cu stocuri mici. De asemenea, e posibil să dispară la scurt timp stocurile din generația actuală.
Într-un final m-am hotărât și la modelul de carcasă. Am găsit la PCGarage, ultima carcasă Cooler Master MasterBox MB600L Red: simplă, cu sursa poziționată jos, loc pentru o unitate optică și cu geam lateral.
Momentan, voi împrumuta SSD-ul din vechiul sistem până ce voi lua unul, sau chiar două pe slot M.2.
La placa video încă nu m-am hotărât 100% ce voi lua, așa că îmi voi mai acorda timp câteva zile până vin celelalte componente să iau o decizie.
Păi de ce 3 porturi nVME? Crezi că se strică toate 3? Ce faci dacă în 2-3 ani se strică placa de bază, imediat după garanție? Bagi încă 1500 în placa de bază? Eu zic că mai realist era o placă de bază de cel mult 1000 și restul în alte componente. La final, cred că ieșeai mai ieftin și tot la aceleași performanțe. Oricum, chiar și așa, fiind un PC pentru jocuri… nu știu dacă-și va scoate banii. ?
În 2 – 3 ani atât DDR4, cât și socketul vor fi înlocuite de DDR5 și (în cazul ăsta) de AM5.
Probabilitatea ca toată placa de bază să se strice este mult mai mică comparativ cu a se strica un port de pe ea.
Dacă aș fi luat o placă cu un nVME și acela s-ar fi stricat, ar fi trebuit să schimb placa de bază. Așa mut ssd-ul stânga dreapta.
Același lucru și pentru RAM, unde am 4 sloturi