În urmă cu o lună, Digi a anunțat pregătirea lansării serviciilor de telecomunicații în Belgia.
Belgia are de mult timp doar trei furnizori de internet și telefonie – Proximus, Orange și Telenet – ceea ce înseamnă că prețurile la telecomunicații sunt mult mai mari decât în țările vecine din cauza lipsei de concurență pe piață.
Dar, în pofida ofertelor mai avantajoase cu care Digi ne-a obișniut, instalarea rețelei sale de cablu a stârnit furia proprietarilor de imobile, care sunt supărați de apariția cablurilor de fibră optică.
„Invazia” i-a determinat pe unii locuitori să se unească pentru a protesta împotriva Digi și au lansat o petiție prin care au obținut sprijinul locuitorilor din Auderghem, Schaerbeek, St-Josse și Anderlecht (patru din cele 19 comune din Regiunea Capitalei Belgiei).
În special, proprietarii nemulțumiți au subliniat faptul că, din punct de vedere tehnic, Digi ar putea să își furnizeze serviciile utilizând rețelele existente ale celorlalți trei furnizori de servicii.
„Fațadele din Bruxelles sunt deja acoperite de mai multe cabluri și cutii de conectare – am văzut clădiri cu zece cabluri și cutii de conectare atașate pe fațadă. Nu vom sta cu mâinile în sân și vom privi cum Bruxelles-ul se face urât”.
a declarat Michaël de Borman, un locuitor al orașului s-a revoltat
Acesta a înființat și un grup de Facebook, care să îi unească pe cei nemulțuimți.
Mai mult, unii proprietari de locuințe spun că, în ciuda opoziției lor, Digi a instalat oricum cablurile. Aceștia sunt și mai supărați de faptul că nici comunele și nici Guvernul federal nu au, în prezent, autoritatea legală de a interzice Digi să instaleze cablurile, potrivit publicației RTBF.
Dar Institutul belgian pentru Servicii Poștale și de Telecomunicații (IBPT) subliniază că legislația belgiană nu permite proprietarilor de imobile să împiedice furnizorii de servicii să li se monteze cabluri pe fațade. De asemenea, legea (care datează din 1991) nu permite unui proprietar să refuze accesul la fațada sa doar pentru că un alt furnizor și-a pus deja cablurile pe fațadă. Doar atunci când clădirea este monument arhitectural trebuie să se facă aranjamente alternative, mai scrie sursa citată.
Semnatarii petiției cer încetarea imediată a șantierelor Digi și scoaterea cablurilor din casele ai căror proprietari și-au exprimat refuzul. De asemenea, cer autorităților „să solicite diverșilor operatori, inclusiv Digi, să împartă cablurile de fibră existente, pentru a evita cablurile redundante și urâțenia suplimentară a fațadelor din Bruxelles”.
Cu toate acestea, furnizorii de servicii sunt obligați să notifice proprietarii dacă intenționează să instaleze cabluri pe clădire. În caz contrar, proprietarul imobilului poate depune o plângere oficială.
Mulți dintre cei care au semnat petiția spun că Digi nu i-a informat cu privire la planurile de instalare și, astfel, nu ar fi respectat legea. Unii au mers atât de departe încât au spus că practicile Digi sunt ilegale și ar trebui să fie sancționate. În același timp, ei critică legile existente pentru că sunt „preistorice” și nepotrivite pentru a reglementa infrastructura de telecomunicații de astăzi.
Plângerile vor fi transmise către IBPT, deși nu este încă clar când va fi luată o decizie în această privință și ce ar putea implica aceasta.
”Singura modalitate de a ne reduce costurile și de a oferi prețuri foarte accesibile publicului belgian este să ne instalăm singuri propria noastră rețea de fibră. Înțelegem că construirea unei astfel de rețele creează neplăceri, dar suntem gata să dezbatem.”
„Le explicăm ce facem celor care ne pun întrebări și când vor afla cât de mari sunt tarifele noastre, credem că locuitorii vor fi în cele din urmă foarte fericiți că am instalat fibră pe strada lor. Credem că frustrarea actuală a locuitorilor se va transforma rapid în optimism pentru că vor fi primii care vor putea beneficia de serviciile Digi”
„Repet că pentru a ne atinge ambiția de a oferi prețuri foarte accesibile, trebuie să controlăm întreaga rețea și, prin urmare, avem propriile noastre instalări. Acum, există locuri în Belgia unde colaborarea între operatori are mai mult sens decât în altă parte și suntem în favoarea unei astfel de colaborări pentru a reduce neplăcerile.”
a declarat directorul Digi Belgia, Jeroen Degadt