You are currently viewing Astăzi se împlinesc 10 ani de la lansarea Cortana pe Windows Phone
Microsoft Cortana

Astăzi se împlinesc 10 ani de la lansarea Cortana pe Windows Phone

Microsoft a încorporat asistenți virtuali în aplicațiile sale de zeci de ani. Cu toate acestea, abia până la lansarea lui Cortana Microsoft a mers mai presus și dincolo de a face asistenții digitali mainstream.

Astăzi se împlinesc 10 ani de la lansarea lui Cortana. Așadar, este timpul să ne uităm la modul în care Cortana s-a schimbat de la un personaj iubit de jocuri video la un bloatware care a suferit o moarte chinuitoare din cauza Microsoft.

Microsoft a avut o mulțime de nume din care să aleagă pentru asistent

Deși Cortana a devenit ulterior asociată cu desktop-uri și PC-uri, a fost dezvoltat inițial pentru Windows Phone. În 2009, erau în curs de desfășurare planuri pentru a crea un asistent virtual pentru sistemele Microsoft. În fazele sale incipiente, Microsoft a plănuit să dea serviciului un nume mai fundamentat, cum ar fi Louise, Alyx sau Naomi. Cu toate acestea, compania a optat în cele din urmă pe Cortana, o construcție AI din franciza de mare succes Halo.

Până în 2013, concurenții au început să apară în peisajul asistenților digitali. Apple a integrat deja Siri în iOS în urmă cu trei ani, în timp ce dispozitivele Android au început să includă Google Now. Microsoft, pe de altă parte, a lucrat la un sistem de operare pentru dispozitive mobile în urma parteneriatului său cu Nokia. În mod clar, compania avea nevoie de un asistent digital propriu pentru a egala condițiile de joc, iar Cortana a fost soluția perfectă. Sau cel puțin, asta credea Microsoft la acea vreme…

Cortana a avut un început oarecum decent

Pe 2 aprilie 2014, Cortana a fost lansat pentru dispozitivele mobile Windows. În câteva zile, Windows Phone 8.1 a început să ajungă în magazine, Cortana fiind una dintre caracteristicile sale principale. Pe lângă funcționalitatea obișnuită a asistentului digital, cum ar fi capacitatea de a accepta intrări vocale, de a seta mementouri și de a răspunde la întrebări, Cortana a folosit și o funcție de notebook pentru a ține evidența intereselor utilizatorilor pe baza căutărilor lor.

Deși poate suna ca o invazie a confidențialității, ai avut opțiunea de a șterge toate înregistrările de căutare sau, chiar și de a adăuga altele noi, dacă ai vrut sugestii mai bune de la Cortana. De-a lungul anilor, Microsoft a continuat să adauge mai multe funcții la asistentul virtual, inclusiv capacitatea Cortana de a oferi referințe la franciza Halo și de a răspunde cu umor la anumite intrări.

În primele zile, Cortana nu a fost chiar atât de urâtă și chiar a avut opinii favorabile din partea comunității Windows Phone. Din păcate, lucrurile au început să meargă în jos pentru asistentul digital al Microsoft, mai ales după ce compania l-a lansat pentru Windows 10.

Cortana: Asistent involuat

În încercarea de a crește gradul de adoptare a Cortana, Microsoft l-a adăugat la procedura inițială de configurare Out-Of-Box Experience (OOBE), pe care mulți utilizatori au considerat-o destul de enervant.

Cortana a fost, de asemenea, foarte intruzivă, iar integrarea sa a fost limitată la anumite aplicații Microsoft și motorul de căutare Bing. Spre deosebire de smartphone-uri și dispozitive inteligente de acasă, unde asistenții digitali sunt destul de utili, baza principală de utilizatori a unui mediu desktop precum Windows 10 nu a avut o mare utilizare pentru Cortana.

În cele din urmă, versiunea pentru Windows a Cortana a avut doar o mică comunitate de susținători. Marea majoritate a utilizatorilor fie l-au ignorat complet, fie au încercat să reducă tendințele Cortana de aglomerare a resurselor și problemele de scurgere de memorie prin dezactivarea acesteia. La câteva luni după debutul său pe Windows 10, Microsoft a adăugat Cortana pe Android și Xbox One. Din păcate, niciuna dintre aceste versiuni nu ar putea salva Cortana de soarta sa teribilă.

Moartea telefoanelor Windows a semnalat pieirea Cortanei

Între timp, telefoanele Windows nu s-au descurcat bine și au fost abandonate mai târziu. Deoarece Cortana a fost concepută pentru platforme mobile, a fost o lovitură uriașă pentru asistentul virtual. Cu toate acestea, Microsoft încă nu renunțase.

În 2017, Microsoft, după ce a preluat indiciile Alexa de la Amazon, a decis să integreze Cortana în difuzoarele inteligente. Dacă nu ați auzit de difuzoare alimentate cu Cortana, atunci nu vă faceți griji. Harman Kardon Invoke a fost singurul difuzor care a prezentat asistentul digital Microsoft. Pentru a adăuga insultă la vătămare, a fost prețul la 200 de dolari, care era de două ori prețul difuzorului Echo de a doua generație. Interesant este că Cortana a fost adăugată la termostatul Johnson Controls Glas. Așa cum ați ghicit, nu a funcționat niciodată în favoarea Microsoft și atât Harman Kardon, cât și Johnson Controls au renunțat la suportul pentru Cortana.

Dar Microsoft nu a lăsat aceste eșecuri să rețină asistentul digital. Nu, pentru că încarnarea Windows a lui Cortana (și utilizatorii săi) a mai avut de suferit câțiva ani.

Ultimii ani ai Cortana

Pe măsură ce anii au trecut, a fost clar că Cortana nu va genera suficiente venituri pentru ca Microsoft să o susțină în continuare. În curând, gigantul tehnologic a început să elimine treptat Cortana, eliminând cea mai mare parte a funcționalității sale. În 2019, Cortana a fost retrogradată pe un buton separat după ce a fost scoasă din bara de căutare Windows. Anul următor, Xbox a scăpat de asistentul digital, Microsoft eliminând aplicația mobilă Cortana în 2021.

Când Windows 11 a fost lansat în 2021, Cortana nu a fost văzută nicăieri în timpul secvenței inițiale de pornire. În iunie 2023, Microsoft a bătut ultimul cui în sicriul Cortanei, renunțând la aplicația sa independentă, în mare măsură inutilă, pe Windows.

Cortana a fost eliminată pentru a apărea Copilot

Astăzi, este imposibil să rulezi Cortana chiar și cu o fracțiune din capacitatea sa completă. Chiar dacă reușești să instalezi o versiune învechită de Windows 10, asistentul virtual nu va face mare lucru în afară de a asculta cuvintele cheie „Hei Cortana”. Acestea fiind spuse, Microsoft încă nu a renunțat la asistenții digitali. În ultimele două luni, gigantul tehnologic a făcut toate măsurile pentru a aduce servicii de inteligență artificială în Windows. Aceasta include Microsoft Copilot, succesorul Cortana alimentat de AI.

Pe lângă integrarea agresivă a Copilot în aplicațiile Microsoft 365 și adăugarea unei taste Copilot dedicate pe laptopuri, Microsoft a lansat și un model de abonament pentru asistentul său AI. Și ne place sau nu, devotamentul Microsoft de a face Copilot mainstream va conduce cu siguranță gama de sisteme de operare Windows într-o nouă direcție.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.