În acest tutorial voi explica ce este BIOS-ul, ce este UEFI și care este diferența dintre cele 2.
Ce este BIOS-ul?
BIOS vine de la Basic Input-Output system și este un software scris pe cipul plăcii de bază. BIOS-ul se încarcă atunci când pornește computerul, iar BIOS-ul este responsabil pentru activarea componentelor hardware ale computerului, se asigură că acestea funcționează corect și apoi rulează bootloader-ul care pornește Windows sau Linux instalat pe calculator.
Puteți configura diverse setări în ecranul de configurare BIOS. Setări precum configurația hardware a computerului, ora sistemului și ordinea de pornire se află aici. Puteți accesa acest ecran apăsând o anumită tastă – diferită pe computere diferite, dar adesea Esc, F2, F10 sau Delete – în timp ce computerul pornește, mai multe detalii aici. Când salvați o setare, aceasta este salvată în memoria de pe placa de bază. Când porniți computerul, BIOS-ul vă va configura computerul cu setările salvate.
BIOS-ul trece printr-un POST, sau Power-On Self Test, înainte de a porni sistemul de operare. Verifică pentru a se asigura că configurația hardware este validă și funcționează corect. Dacă ceva nu este în regulă, veți vedea un mesaj de eroare sau veți auzi o serie criptică de coduri sonore. Va trebui să căutați ce înseamnă diferite secvențe de bipuri în manualul computerului.
Când computerul dumneavoastră pornește – și după ce POST-ul se termină – BIOS-ul caută un Master Boot Record, sau MBR, stocat pe dispozitivul de pornire și îl folosește pentru a lansa bootloader-ul.
De asemenea, puteți vedea acronimul CMOS, care înseamnă Complementary Metal-Oxide-Semiconductor. Aceasta se referă la memoria cu baterie în care BIOS-ul stochează diverse setări pe placa de bază. De fapt, nu mai este exactă, deoarece această metodă a fost înlocuită cu memorie flash (numită și EEPROM) în sistemele mai noi.
De ce BIOS-ul este învechit?
BIOS-ul există de mult timp și nu a evoluat prea mult. Chiar și PC-urile MS-DOS lansate în anii 1980 aveau un BIOS!
Desigur, BIOS-ul a evoluat și s-a îmbunătățit în timp. Au fost dezvoltate unele extensii, inclusiv ACPI, Advanced Configuration and Power Interface. Acest lucru permite BIOS-ului să configureze mai ușor dispozitivele și să efectueze funcții avansate de gestionare a energiei, cum ar fi funcția sleep. Dar BIOS-ul nu a avansat și nu s-a îmbunătățit aproape la fel de mult ca alte tehnologii pentru PC-ul de pe vremea MS-DOS.
BIOS-ul tradițional are încă limitări serioase. Poate porni doar de pe unități de 2,1 TB sau mai mici. Unitățile de 8 TB sunt acum comune, iar un computer cu BIOS nu poate porni de pe ele. Această limitare se datorează modului în care funcționează sistemul Master Boot Record al BIOS-ului.
BIOS-ul trebuie să ruleze în modul procesor pe 16 biți și are doar 1 MB de spațiu pentru a fi executat. Are probleme la inițializarea mai multor dispozitive hardware simultan, ceea ce duce la un proces de pornire mai lent la inițializarea tuturor interfețelor și dispozitivelor hardware pe un dispozitiv modern. PC.
BIOS-ul are nevoie de înlocuire de mult timp. Intel a început să lucreze la specificația Extensible Firmware Interface (EFI) încă din 1998. Apple a ales EFI când a trecut la arhitectura Intel pe Mac-urile sale în 2006, dar alți producători de PC-uri nu au urmat-o.
În 2007, Intel, AMD, Microsoft și producătorii de PC-uri au convenit asupra unei noi specificații Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Acesta este un standard la nivel de industrie gestionat de Unified Extended Firmware Interface Forum și nu este condus exclusiv de Intel. Suportul UEFI a fost introdus în Windows cu Windows Vista Service Pack 1 și Windows 7. Marea majoritate a computerelor pe care le puteți cumpăra astăzi folosesc acum UEFI mai degrabă decât un BIOS tradițional.
Cum UEFI înlocuiește și îmbunătățește BIOS-ul?
UEFI înlocuiește BIOS-ul tradițional pe computere. Nu există nicio modalitate de a trece de la BIOS la UEFI pe un computer existent. Trebuie să cumpărați hardware nou care acceptă și include UEFI, așa cum fac computerele noi. Majoritatea implementărilor UEFI oferă emulare BIOS, astfel încât să puteți alege să instalați și să porniți sisteme de operare vechi care se așteaptă la un BIOS în loc de UEFI, astfel încât să fie compatibile cu versiunea veche.
Acest nou standard evită limitările BIOS-ului. Firmware-ul UEFI poate porni de pe unități de 2,2 TB sau mai mari – de fapt, limita teoretică este de 9,4 zettabytes. Acesta este un procent apreciabil din toate informațiile de pe Internet! Asta pentru că UEFI folosește schema de partiționare GPT în loc de MBR. De asemenea, pornește într-un mod mai standardizat, lansând executabile EFI, mai degrabă decât rulând cod din înregistrarea de pornire principală a unității.
UEFI poate rula în modul pe 32 de biți sau 64 de biți și are mai mult spațiu de adrese adresabil decât BIOS-ul, ceea ce înseamnă că procesul de pornire este mai rapid. De asemenea, înseamnă că ecranele de configurare UEFI pot fi mai curate decât ecranele de setări BIOS, inclusiv suport pentru grafica și cursorul mouse-ului. Cu toate acestea, acest lucru nu este obligatoriu. Multe PC-uri încă sunt livrate cu interfețe de setări UEFI în mod text care arată și funcționează ca un vechi ecran de configurare BIOS.
UEFI este dotat cu alte funcții. Acceptă Secure Boot, ceea ce înseamnă că sistemul de operare poate fi verificat pentru valabilitate pentru a se asigura că niciun malware nu a modificat procesul de pornire. Poate suporta funcții de rețea chiar în firmware-ul UEFI, ceea ce poate ajuta la depanarea și configurarea de la distanță. Cu un BIOS tradițional, trebuie să stai în fața unui computer fizic pentru a-l configura.
Nu este doar o înlocuire a BIOS-ului. UEFI este, în esență, un sistem de operare mic care rulează peste firmware-ul PC-ului și poate face mult mai mult decât un BIOS. Poate fi stocat în memoria flash de pe placa de bază sau poate fi încărcat de pe un hard disk sau de pe o partajare de rețea la pornire.
Diferite PC-uri cu UEFI vor avea interfețe și caracteristici diferite. Totul depinde de producătorul computerului, dar elementele de bază vor fi aceleași pe fiecare computer.
Cum să accesați setările UEFI pe computerele moderne?
Dacă sunteți un utilizator normal de computer, trecerea la un computer cu UEFI nu va fi o schimbare vizibilă. Noul tău computer se va porni și se va închide mai repede decât ar fi cu un BIOS și poți folosi unități de 2,2 TB sau mai mult.
Dacă trebuie să accesați setările de nivel scăzut, este posibil să existe o ușoară diferență. Este posibil să fie nevoie să accesați ecranul de setări UEFI prin meniul de opțiuni de pornire Windows, în loc să apăsați o tastă în timp ce computerul pornește. Cu computerele care pornesc acum atât de repede, producătorii de computere nu doresc să încetinească procesul de pornire așteptând să vadă dacă apăsați o tastă. Cu toate acestea, am văzut și PC-uri cu UEFI care vă permit să accesați BIOS-ul în același mod, prin apăsarea unei taste în timpul procesului de pornire.