Conținutul unui blog WordPress este compus din 2 elemente:
- fișierele media / teme / plugin-uri
- baza de date
În procesul de instalare / configurare a unui blog este necesar un server SQL care să administreze o bază de date, la care ulterior se va conecta site-ul WordPress și care va fi interogată de fiecare dată când site-ul va fi accesat / când se va scrie un comentariu sau un articol
Așa cum probabil ați anticipat, într-o bază de date se află printre altele: articolele, ciorne și comentariile (și datele la care au fost scrise).
Pentru a importa sau exporta o bază de date WordPress, nu este nevoie de o conexiune SSH cu serverul, ci de un plugin care să se conecteze la baza de date precum phpMyAdmin sau adminer.
Voi începe întâi cu exportul bazei de date, pentru că acesta trebuie salvat cel puțin o dată pe zi (ideal după fiecare modificare făcută pe blog – articol sau comentariu adăugat / editat sau șters).
Pentru a face asta, trebuie să:
1. instalați unul dintre cele 2 plugin-uri menționate mai sus. Recomand folosirea aceluiași plugin de la bun început pentru a evita posibile erori la importul / exportul bazei de date.
2. accesați plugin-ul dorit și conectați-vă la serverul SQL folosind user-ul root și parola bazei de date aleasă în timpul instalării serverului SQL.
Obs. Parola bazei de date NU este obligatoriu să fie aceeași la fiecare ”reinstalare” WordPress, însă trebuie să fie cât mai complexă și salvată undeva în siguranță pentru a nu compromite siguranța blogului.
3.odată logat la serverul SQL, va apărea o listă cu toate bazele de date de pe server. Selectați numele bazei de date declarat în procesul de instalare WordPress, apoi click pe butonul Export.
4.Asigurați-vă că setările sunt cele de mai jos, apoi click pe butonul Export:
Procesul de importare a unei baze de date WordPress este similar cu cel de exportare, cu mențiunea că înainte de a importa baza de date trebuie să măriți limita de 2 MB pentru fișierele încărcate.
Puteți face asta urmând instrucțiunile de aici.