Nu știu câți dintre voi ați prins, mai țineți minte, sau chiar ați avut acele jocuri pe televizor la care încărcai jocul de pe casetă audio…
Eu mă număr printre cei care au avut așa ceva. Din păcate, la un moment dat am luat proasta decizie de a îl vinde, așa că l-am băgat într-o consignație. Însă când m-am răzgândit și am vrut să îl scot de la vânzare, am pierdut bonul și odată cu el și produsul.
Însă nu despre asta vreau să vorbesc în acest articol, ci despre un alt nostalgic ce a combinat vechiul cu noul, transformând o casetă audio într-un calculator Raspberry Pi.
Stuart Brand, cel care a făcut acest proiect s-a folosit de o casetă audio ce aduce tribut caclulatorului ZX Spectrum, primul PC lansat acum 40 de ani și un Raspberry Pi Zero W.
ZX Spectrum a fost primul PC ce rula pe 8 biți și a fost dezvoltat de Sinclair Research. În mod ironic, Stuart scria programe pe ZX Spectrum pe care le stoca pe casete audio. 40 de ani mai târziu, întreg calculatorul ZX Spectrum poate încăpea în carcasa de plastic a unei casete audio, cu mici modificări pentu a putea alinia componenetele perfect.
În timpul său liber, Brand s-a decis să își exerseze aptitudinile de constructor și programator.
”Nu aveam habar cum să construiesc astfel de lucruri înainte de pandemie
Acest lucru demonstrează că nu știi niciodată de ce ești capabil până nu încerci”
a spus Brand
Fiind vorba de un spațiu foarte mic, Stuart a ales să folosească un Raspberry Pi Zero W pentru acest proiect.
”Caseta ar putea fi un design foarte bun de carcasă. Am folosit o casetă audio neagră. pe care nu o mai foloseam, și un cutter pentru a elimina suportul de plastic pentru montarea sistemului de răcire (ce a fost făcut de la zero).
a adăugat el
Interiorul de 5 mm al casetei l-a constrâns pe Stuart să găsească o soluție. Pentru a se asigura că bucăți din placa Raspberry Pi Zero W nu vor ieși prin cele 2 găuri ale casetei (unde erau rolele, acesta atrebuit să decupeze porțiuni din placă, pentru a nu strica designul final.
Din fericire asta nu a afectat funcționalitatea.
”Am pierdut câteva porturi GPIO, dar a meritat din plin pentru a avea designul final.”
a spus Stuart
Stuart a folosit apoi părțile de sus și de jos ale casetei pentru a își amplasa porturile, astfel încât să își poată conecta ușor cablurile la periferice. Și aici a fost nevoie de ceva decupări, însă acestea nu au afectat fața casetei.
Acesta a lipit și o etichetă pe casetă, și acum folosește noua casetă, de fiecare dată când dorește să facă o sesiune de gaming retro.
Din păcate, Stuart nu are o documentație pentru proiectul său pentru a fi reprodus de alții, însă singurul lucru pe care poate să îl recomande celor care doresc să îi reproducă proiectul este: ”să lase suficient spațiu pentru cabluri, chiar mai mult de cât au nevoie.”.