Nokia a făcut echipă cu firmele japoneze DoCoMo și NTT pentru a dezvolta standardul 6G.
Prima dintre aceste etape implică introducerea AI în interfața radio, „oferind în mod eficient stațiilor 6G capacitatea de a învăța”, iar a doua este despre utilizarea noului spectru sub-terahertz (sub-THz), care aparent crește capacitatea rețelei.
Tehnologiile au fost dezvoltate ca dovezi de concept la Nokia Bell Labs din Stuttgart, Germania, și vor fi demonstrate la MWC la sfârșitul acestei luni. Ni sa spus că acestea sunt esențiale pentru explorarea viitoarelor rețele 6G și ar putea deschide calea pentru „noi experiențe imersive metaverse și realitate extinsă (XR) și o nouă generație de aplicații mobile”.
De asemenea, se va acorda rețelelor 6G flexibilitatea de a se adapta tipului de conexiune cerut la un moment dat.
„În rețeaua publică, o rețea îmbunătățită cu inteligență artificială poate oferi o conexiune optimizată pentru un pieton într-o sesiune XR, precum și pentru un vehicul de urgență care călătorește cu viteză mare”.
se spune în comunicat
Companiile spun că benzile sub-THz (100GHz și mai sus) nu au fost niciodată desemnate pentru utilizarea celulară din cauza caracteristicilor lor de propagare, dar noua formare a fasciculului ar putea deschide acele frecvențe pentru viitoarele rețele 6G. Se pare că cele trei firme au reușit să demonstreze o conexiune de 25 Gbps pe un singur flux 256QAM pe o frecvență purtătoare de 144 GHz, făcând tocmai asta.
„Accesarea benzilor sub-THz ar injecta o capacitate enormă în rețelele 6G. Benzile sub-THz nu vor îmbunătăți doar capacitatea generală, ci vor permite rețelelor 6G să suporte cele mai mari cazuri de utilizare viitoare cu lățime de bandă care necesită conexiuni medii multi-gigabit”
„Nokia crede că 6G nu se va baza doar pe tehnologiile și sistemele existente, ci va extinde și transforma ceea ce poate face o rețea. Va fuziona lumile umane, fizice și digitale pentru a elibera potențialul nostru uman înnăscut.”
explică comunicatul
„Pentru era 6G, folosim comunicarea ca punct de plecare. Rețelele vor gândi, simți și acționa și vor deveni punctul de legătură care face legătura dintre realitățile noastre digitale și cele fizice. DoCoMo și NTT împărtășesc viziunea noastră 6G și, împreună, facem cercetarea fundamentală care va da viață acestui viitor.”
a adăugat Peter Vetter, președintele Bell Labs Core Research la Nokia